Solutii pentru par in timpul si dupa tratament
Pentru pacientele care anticipeaza pierderea parului ca efect al chimioterapiei un mic plan ar putea sa faca diferenta catre lipsa parului. In prezent pe piata exista o serie
de solutii “atractive” - de la saloanele pentru peruci la magazinele specializate in produse pentru supravietuitoarele cancerului la san. Alegerea uneia dintre solutii inainte de caderea parului poate sa fie mult mai benefica pacientei.
Perucile
Perucile sunt cea mai costisitoare varianta, dar in acelasi timp este varianta care ii permite pacientei sa isi pastreze aspectul de dinaintea tratamentului. Perucile sunt disponibile in variante realizate din par uman, sintetic si combinatii intre cele doua.
Inainte de caderea parului pacientele ar trebui sa consulte specialisti din saloanele de peruci sau din magazinele specializate in produse post mastectomie pentru a putea beneficia de sprijinul unui consultant. Acesta va putea alege varianta cea mai apropiata de statea naturala a parului. Modalitatile de intretinere a perucii se deprind tot din aceste locuri specializate.
Palarii, esarfe, turbane
Pentru cele care nu vor sau nu pot investi atat de multi bani in produse pentru acoperirea capului exista variante mai putin costisitoare. Palariile, esarfele, turbanele ofera o varianta de ascundere a caderii parului la un pret mult mai mic fata de cel al perucilor.
Tineti cont ca alegerea uneia dintre variante nu o exclude pe cealalta. Unele doamne aleg sa poarte o peruca in public, dar poarta o palarie, o esarfa sau un turban cand se afla acasa sau in medii mai amicale. In acelasi timp altele aleg varianta mai putin costisitoare pentru intrega perioada fara par.
Bineinteles ca fiecare persoana va alege solutia cea mai buna pentru situatia in care se afla. Un bun consilier poate sa raspunda tuturor intrebarilor si poate prezenta solutii variate, dar decizia finala ii apartine doamnei in cauza ce se priveste in oglinda.
Caderea parului in cazul pacientilor care fac chimioterapie este mai mult ca sigura. Termenul medical pentru aceasta situatie este cel de alopecie.
Multe medicamente folosite in tratamentul cancerului au acest efect. De asemenea, un rol important in caderea parului il joaca si dozajul medicamentelor utilizate in tratamentul maladiei, dar si fiziologia persoanei trece prin asa ceva.
De ce cade parul? Acest lucru se petrece deoarece medicamentele care sunt utilizate in combaterea cancerului vizeaza celulele care se divizeaza rapid. Celulele cancerigene se divizeaza repede. Din pacate acelasi lucru il fac si celulele epiteliale ce inconjoara foliculii parului. Atunci cand aceste celule sunt ucise, parul cade din radacina. Vestea buna este ca atunci cand cade parul se stie sigur ca chimioterapia lupta din greu de partea pacientei.
Caderea parului intervine cam la doua saptamani dupa inceperea tratamentului. Desi nu cade tot deodata, va cadea intr-un interval scurt de timp. Multe paciente spun ca s-au trezit dimineata si au observat o cantitate mare de par pe perna lor. Altele spun ca acest lucru s-a petrecut in timp ce isi periau parul sau il spalau.
Chiar pacientele care au anticipat caderea parului sunt suprinse cand acesta dispare si din alte zone ale corpului, nu doar cap. Astfel parul poate cadea de pe brate, picioare, de sub brat, din zona pubiana, cea a sprancenelor sau genelor.
Pierderea parului este devastatoare din mai multe puncte de vedere. Multi pacienti bolnavi de cancer vor ca boala sa ramana ceva din domeniul strict personal, doresc sa imparta aceasta batalie doar cu prietenii si familia. Un cap ramas dintr-o data fara par, in special pentru femei, este un lucru ce darama moralul celor ce trec prin chimioterapie.
Un alt factor stresant legat de pierderea parului este preocupare pe care cei mai multi dintre noi o acordam modului in care suntem vazuti de ceilalti. Este bine stiut faptul ca o schimbare a coafurii este intotdeauna un mod de a schimba aparentele. De-a lungul unei vieti intregi se cheltuiesc sume importante de bani pentru taierea, aranjarea, incretirea sau colorarea parului. Cu atat de multa atentie acordata parului, atunci cand acesta dispare dintr-o data e normal sa te simti expus si vulnerabil.
Exista oricum doua stiri bune in toate acestea. Una dintre acestea e ca desi pot trece 6 luni sau chiar mai mult, parul cazut in urma chimioterapiei va creste la loc. Atunci cand celulele ce determina cresterea parului nu mai sunt asaltate de agenti anti cancer parul va reincepe sa creasca. La inceput firele pot fi subtiri si delicate, carliontate si de nuanta diferita fata de parul dinainte. Dar in foarte scurt timp parul revine la la forma dinainte de tratament.
A doua stire buna este ca exista solutii atractive pentru cei care vor sa ascunda caderea parului.
Exista cate sfaturi pentru cei care urmeaza sa fie supusi unui tratament de chimioterapie:
- intai de toate e posibil ca tratamentul administrat voua sa nu aiba acest efect secundar. Intrebati medicul daca medicamentul sau medicamentele din tratament pot cauza pierderea parului.
· Daca pierderea parului este evidenta luati cateva masuri dinainte. Tundeti-l la zero sau foarte scurt inainte de a incepe sa cada. Multi pacienti spun ca aceasta varianta ii face sa se simta ca detin controlul asupra destinului lor. Parul taiat voluntar nu mai poate sa cauzeze stari involuntar alarmante.
· - daca decideti sa va pastrati o infatisare “naturala”, adica cheala, pana ce parul va incepe sa creasca din nou, purtati o palarie sau utilizati o crema protectoare pentru scalp atunci cand iesiti afara. Aceasta zona a corpului a fost cam toata viata acoperita cu par si este extrem de predispusa la arsurile solare. De asemenea tineti cont sa va spalati pe cap cu un sampon usor, nu cu gel de dus, pentru a mentine sanatosi foliculii.
- daca nu doriti aspectul natural alegeti varianta magazinelor post mastectomie sau a celor destinate perucilor.
Oricum, chiar daca este evident ca pierderea parului este doar ceva temporar nu face viata mai usoara pentru majoritatea pacientilor. Dar faptul ca pierderea parului nu este ceva definitiv, variantele ce exista pentru aceasta perioada, pot asigura o liniste psihica ce permite concentrarea energiilor pe bataliile mai importante din perioada tratamentului.