Cum sa mananci pe parcursul chimioterapiei

Este bine cunoscut faptul ca unul dintre efectele secundare ale chimioterapiei este greata. Alte reactii adverse includ o perceptie schimbata de gust, dar si aftele care pot aparea in gura. Deci, a manca  poate deveni o actiune descurajatoare in timpul chimioterapiei.

 

 

Stabiliti-va un program de mancare

Unul dintre punctele cheie pentru pastrarea unui ritm bun de hranire in timpul chimioterapiei este sincronizarea. Cu doua zile inainte de o sesiune de tratament incercati sa evitati alimentele grase, care sunt greu de digerat si care v-ar solicita ficatul. Concentrati-va dieta pe alimente integrale simple, usoare pentru stomac, cum ar fi peste la gratar, legume fierte, cereale integrale si leguminoase ca lintea si nautul.

Mancati in portii mici in timpul chimioterapiei

Tineti minte ca nu este bine sa mergeti la o sesiune de chimioterapie cu stomacul gol; acest fapt ar accentua starea de rau. Incercati sa mancati inainte macar o felie de paine prajita, un ou sau putina supa de pui.

De-a lungul terapiei cel mai bun lucru ar fi sa incercati sa luati mese cu portii mici si mult mai dese in locul unor  mese obisnuite ce presupun feluri copioase.  Acest lucru va ajuta digestia si va mentine zaharul din sange la un nivel normal.

Chimioterapia modifica perceptia gustului deoarece  afecteaza si papilele gustative. De multe ori chiar și alimentele preferate vor avea un gust metalic sau de carton.

Pentru a contracara incercati sa adaugati peste mancare putin suc de lamaie ce va “inveseli” putin aromele, sau un varf de sare de mare ce va accentua gustul mancarii.

Un alt remediu dovedit inpotriva greturilor este ghimbirul, mai ales daca este utilizat proaspat.  Incercati sa-l includeti in planurile de cina, sau incercati sa sugeti  o bucata de radacina de ghimbir ca si cum ar fi o acadea.

Evitati zaharul si produsele lactate

Evitati zaharul cat mai mult posibil, dar si alimentele procesate, zaharuri rafinate si carnea rosie, care contin multe grasimi saturate si prea mult fier pentru chimioterapie.

De asemenea,  produsele lactate cresc productia de mucoase, asa ca ar trebui evitate.

Mancaruri utile de-a lungul chimioterapiei

Lista alimentelor bune include legume crucifere, cum ar fi broccoli si varza creata, cunoscute pentru proprietatile lor anti-canceroase, nuci, seminte, uleiurile bune, cum ar fi uleiul de masline si cel de peste, fructele de padure, cerealele integrale si ceaiul verde, plin de antioxidanti.

Uneori, praful de glutamina, ca supliment, poate ajuta la evitarea aftelor bucale.

 

Chimioterapia este o incercarea pentru corp si minte, dar adoptand si o nutritie corecta veti reusi sa luptati  impotriva cancerului.