Este corpul tau, trateaza-l cu respect!

 

Printre cele mai dese reactii secundare ale tratamentelor combinate cu chimioterapie se afla declansarea afectiunilor la nivelul inimii. Acestea apar si datorita varstei si a stilului nesanatos de viata. Regasiti in continuare

cateva recomandari care va ajuta sa va mentineti sanatatea sistemului cardiovascular. 

·                Opriti fumatul: Daca fumati, renuntati! Daca in jurul vostru se fumeaza cereti sa se opreasca acest lucru.

·                Alegerea unei nutritii sanatoase: O dieta sanatoasa este una dintre cele mai eficace arme impotriva bolilor cardiovasculare. Hrana pe care o mancati (si cantitatea ei) este in legatura cu factorii de risc controlabili cum ar fi colestelorul, tensiunea arteriala, diabetul si greutatea corporala. Alegeti hrana cu continut ridicat nutritiv care sa contina vitamine, minerale, fibre si altes substante nutritive cu un continut scazut de calorii. O dieta bogata in vegetale, fructee, grau integral si cu continut ridicat de fibre, peste, cu continut scazut de proteine si fara grasime reprezinta cheia in reducerea riscurilor.

·                Reduceti colesterolul : reduceti alimentatia cu grasimi saturate si faceti miscare. Daca dieta si exercitiile fizice nu aduc nivelul colesterolului la un nivel normal s-ar putea sa fie nevoie de medicamente pentru a face acest lucru.

·                Reduceti tensiunea arteriala: Tensiunea ridicata este un risc major in aparitia accidentelor vasculare.  Nu folositi sarea in mancare decat accidental, luati-va medicamentele recomandate de medic pentru acest lucru si faceti miscare.

·                Faceti zilnic activitati fizice : Cercetarile au aratat ca un program zilnic cu durata de 30 de minute de exercitii fizice va ajuta sa scadeti tensiunea si colesterolul si sa va mentineti greutatea sub control. Este bine sa incepeti acest program chiar si cu 10 minute zilnic.

·                Reduceti stresul: S-au observat legaturi intre bolile coronariene si gradul de stres existent in viata unei persoane. Un nivel de stres ridicat mareste riscul aparitiei accidentelor vasulare si a infarctului miocardic.

·                Limitati consumul de alcool: consumul ridicat de alcool poate mari tensiunea arteriala si conduce la infarct miocardic. De asemenea poate contribui la dereglarea batailor inimii, marirea trigliceridelor si la agravarea cancerului. Cu toate ca exista zvonuri ca vinul ar fi bun pentru sanatate, parerile sunt impartite asa ca daca doriti sa beti vin limitati-va la un pahar pe zi.

Sunt si vesti bune (la gust):

Un aliment foarte bun pentru scaderea tensiunii arteriale si balansarea unor anumiti hormoni in organism este ciocolata neagra (evident consumata in cantitati rezonabile). 

Ciocolata neagra contine de aproape opt ori mai multe flavonoide fata de capsuni. Flavonoidele ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea ciocolata neagra ajuta la reducerea colesterolului cu pana la 10%.

In acelasi timp consumul de ciocolata neagra stimuleaza producerea de endorfine, care produc la randul lor senzatia de placere, reducand astfel stresul si actionand ca un antidepresiv usor.

Nu toata ciocolata este buna. Ciocolata neagra contine mult mai multa cacao fata de celelalte sortimente. Din nefericire ciocolata cu lapte sau alte tipuri de ciocolata cu continut scazut de cacao (sub75%) nu aduc beneficiile aratate mai sus.