Acceptarea sexualitatii
A redeveni activa sexual dupa o operatie de mastectomie e una dintre cele mai dificile parti a recuperarii.
Din moment ce sanii joaca un rol foarte important in sexualitatea noastra este normal sa iti faci probleme legate de cum va fi de acum inainte. De cele mai multe ori apar temeri ca partenerul nu se va mai simti atras de tine sau ca nu vei reusi sa atingi un punct al satisfactiei sexuale dupa extirparea sanilor.
Va exista mereu temerea ca nu te vei mai simti confortabil cu noua infatisare a corpului sau ca vor fi doar inhibitii legate de alegerea unei vestimentatii. Cele mai multe dintre femeile carora le-au fost scosi ambii sani se tem ca nu vor mai putea sa inlocuiasca senzatia erotica si placerea sexuala pe care le-o ofereau acestia. Apare senzatia incapacitatii initierii unui joc erotic. Intrebarile care bantuie sunt: Sa initiez eu partea erotica? Sa il las pe el sa faca acest lucru cand va fi pregatit? Oare acum ma vede urata si de neatins? Mintea cunoaste raspusurile la aceste intrebari, dar temerile nu se bazeaza intotdeauna pe judecati rationale. Schimbarile aparute la noi ii fac pe partenerii nostri sa se simta confuzi si nesiguri. Barbatul din ziua de astazi trebuie sa infirme atitudinea culturala conform careia barbatii sunt infometati de sex si sunt insensibili la nevoile femeilor.
Este adevarat ca un barbat sanatos este interesat de sex, dar nu se lasa condus de acesta si in mod clar este sensibil la nevoile femeii din viata lui. Dupa o interventie de tipul mastectomiei trebuie sa o sustina si sa o accepte pe cea de langa el cu noul ei trup. Isi doreste sa se simta in continuare atras de ea si in acelasi timp nu vrea sa fie acuzat de “a-i pasa de un singur lucru”. Sentimentul de transmis este ca iubirea e dincolo de trup, iar grija pentru persoana draga se dovedeste in momente cruciale cand aproape era sa te piarda.
Partenerul de viata te-a vazut trecand printr-o perioada cu multa durere fizica, iar ultimul lucru pe care si-l doreste este acela de a-ti provoca si mai multa durere. Deci cum si unde te poate atinge? El se intreaba ce fel de sentimente de nesiguranta sau durere poate dezlanțui intre voi, daca iti va atinge orice parte a pieptului. Daca va evita zona pieptului tau este posibil ca tu sa interpretezi acest lucru ca pe un semn ca ii apari urata si respingatoare. Dupa o mastectomie, deseori principala temere a partenerului de viata e ca ai putea gandi ca te vei considera respingatoare si ca nu va mai fi in stare sa stabileasca o legatura intima cu tine. E constient ca pentru tine este important sa te accepte si sa ii placa corpul tau. Trebuie sa stii ca preocuparea principala a celui de langa tine este reprezentata de dorinta de a nu-ti provoca si mai multa durere si de a nu te dezamagi.
Sexul si intimitatea sexuala nu incep in pat. Comunicarea deschisa a sentimentelor noastre si capacitatea de a asculta si a impartasi gandurile partenerului nostru reprezinta piatra de temelie pentru a fi in masura sa atingeti multumirea emotionala si intima. Noua etapa a vietii tale necesita un dialog permanent cu cel de langa tine. Sexul este despre sensibilitate si vulnerabilitate. Perioada de dupa operatia de mastectomie este un moment in care ar trebui sa fim capabili sa lasam garda jos si sa ne deschidem inimile pentru a da si a primi iubire. Daca porniti cu acest gand inclusiv discutiile despre sex vor curge mult mai natural.
Cele care au stabilit cai deschise de comunicare cu cel din viata lor pot cu usurinta sa treaca de la viata intima de dinaintea operatiei la cea de dupa interventie. Aceste femei stiu ca in primul rand sunt iubite ca persoane, iar sexul este doar modul prin care iubirea este exprimata intr-o relatie. Aceasta temelie a iubirii va sustine cuplul in perioada nesigura ce urmeaza pierderii unui san. Tu, ca femeie, vei simti nevoia dovezii ca esti inca dorita desi corpul tau s-a schimbat, iar el, ca partener al tau, va dori sa fie sigur ca niciun gest de-al sau nu va provoca mai multa durere si va avea nevoie sa inteleaga daca momentul vindecarii este aproape si cum te va putea atinge. O relatie puternica construita din dragoste va sprijini un cuplu ce lupta impreuna pentru a-si recastiga intimitatea fizica.
Alte femei trecute prin experienta cancerului de san gasesc in vechea viata intima un motiv de furie si neliniste. Dupa trauma cancerului decid ca au nevoie de mai mult de la viata si isi propun sa isi schimbe si atitudinea fata de sex. Decid ca trebuie sa ajunga la o balanta intre durerea pe care au suportat-o si placerea pe care le-o poate oferi viata. Multe dintre ele poate au fost casatorite 20 de ani si nu au avut niciodata orgasm. Daca te regasesti in aceasta descriere este momentul sa ai o discutie serioasa cu partenerul de viata. Permite-ti sa-ti impartasesti preferintele cu privire la stiluri de haine, parfumuri, muzica, bauturi, atmosfera si modul in care iti place sa fii atinsa sexual.
Dupa experienta pierderii sanului nu te multumi cu mai putin, cere mai mult de la viata, de la tot ce iti poate oferi o placere!