Cum le spuneti sefului si colegilor de munca ca aveti cancer de san?

Prima intrebare la care ati dori sa aveti raspuns cand va ganditi sa vorbiti cu seful sau colegii dumneavoastra despre diagnosticul cancerului de san este "Sa le spun oare?".  

 

Nu trebuie sa spuneti nimanui la locul de munca, cu exceptia cazului in care este evident ca diagnosticul sau tratamentul dumneavoastra interfereaza cu abilitatea de a lucra sau cu programul de lucru. Tineti minte ca, daca va decideti sa nu discutati despre sanatate la locul de munca, unele intrebari vor aparea in cazul in care nivelul de productivitate este afectat, sau daca veti lipsi din ce in ce mai des din cauza  tratamentului.

S-ar putea sa decideti sa spuneti doar unui numar restrans de persoane - superiorului dumneavoastra, colegilor apropiati sau cuiva care are acelasi tip de responsabilitati la locul de munca. In acelasi timp ati putea decide sa le comunicati tuturor prin ce treceti, in functie de cat de confortabil va simtiti. Tineti minte ca oamenii pot reactiona diferit, este posibil sa fiti coplesita de sprijinul unor colegi, in timp ce altii ar putea sa nu fie la fel de deschisi fata de noua situatie.

Confortul dumneavoastra este insa cel mai important, deci faceti ceea ce simtiti potrivit pentru dumneavoastra. Aici sunt unele lucruri pe care ati putea sa doriti sa le incercați pentru a face discutia un pic mai usoara:

Purtati discutia intr-o zona confortabila, dar,  in acelasi timp, ferita de ochii multimii. Discutati  in grupuri mai mici de la una la trei persoane, pentru a face conversatia mai usoara. 

Asigurati-va echipa de angajamentul dumneavoastra fata de locul de munca. Explicati-le ca veti face tot ce este in puterea dumneavoastra pentru a face cea mai buna treaba. De asemenea, puteti ruga pe cineva sa se ocupe de indatoririle dumneavoastra atunci cand  nu sunteti la locul de munca si veti verifica ce s-a intamplat cand va intoarceti.

Nu va fie teama sa cereti colegilor ajutor si intelegere. Explicati-le ca s-ar putea sa fie nevoie de o anumita flexibilitate in programul dumneavoastra, dar si de sprijin in anumite proiecte.

Explicati-le ca ii veti informa despre starea sanatatii dumneavoastra dupa cum este necesar. Permiteti colegilor sa va adreseze cateva intrebari despre situatia dumneavoastra - cel mai probabil, isi vor face griji si vor dori sa va ajute. In acelasi timp, daca pare sa fie prea multe intrebari, spuneti-le ca apreciati grija pe care o au, dar ca ati dori sa va concentrati asupra muncii.

Discutati si despre o posibila schimbare in  aspectul dumneavoastra. Incercati sa le spuneti ca e posibil sa experimentati caderea parului, de exemplu, in cazul in care veti face chimioterapie.

 

Si nu uitati nicio secunda, dumneavoastra sunteti cea mai importanta!  Aveti nevoie de toate resursele pentru a invinge cancerul de san.