Poate avea stilul de viata influenta asupra aparitiei cancerului?

 

Ar fi foarte bine sa stim ce sa facem si ce sa nu facem pentru a evita aparitia cancerului. Cand suntem diagnosticate

cu cancer incercam sa vedem ce am facut si ce nu am facut pentru a evita acest lucru. Daca am sti acest lucru  ne-ar reda un sentiment de control deplin asupra corpului nostru.  

Oricum ne autoinvinovatim chiar si dupa ce am terminat tratamentul cu chimioterapie, radioterapie si am trecut si prin operatie. Dupa aceste lucruri vrem sa vedem clar ce avem de facut astfel incat sa nu mai auzim "ai cancer" din nou.

Devenim obsedate in evitarea oricarui lucru care ar putea sa declanseze un nou cancer si urmarim intr-un mod aproape maniac sa facem lucrurile “corect” – indiferent care sunt acestea - pentru a preveni boala. Astfel problema noastra principala este sa ne dam seama cu exactitate stilul de viata corect pe care sa il avem pentru a evita cancerul.  

Ar trebui sa eliminam carnea rosie din dieta noastra? Dar conservantii? Ce putem sa facem cu exercitiile fizice? Dar descoperim ca stim pe cineva care a fumat extrem de mult toata viata sa si pe deasupra a mancat si la fast food si nu a facut cancer. In acest timp, noi, care am baut sucuri naturale zilnic si am facut exercitii fizice zilnic, ca si cum aceasta ar fi cariera noastra, am fost diagnosticate cu cancer. Asa ca nu mai stim ce sa credem. Stilul nostru de viata are legatura cu cancerul sau nu?

Realitatea este undeva la mijloc: stilul nostru de viata are si nu are legatura cu aparitia cancerului in corpul nostru. Este dificil in a trage concluzii clare daca stilul nostru de viata, si mai ales ce element al lui, ne-a facut sa fim diagnosticate cu cancer. Pur si simplu sunt extrem de putine elemente clar descoperite care determina aparitia cancerului.

Pentru a intelege care dintre obiceiurile noastre sunt determinante in aparitia bolii trebuie mai intai sa intelegem cum apare cancerul.