Carcinomul lobular in situ (CLIS)

 

Carcinomul lobular in situ (CLIS) reprezinta o zona sau mai multe de celule care cresc anormal, aceasta marind riscul persoanei de a dezvolta mai tarziu un cancer la san de tip invaziv. Desi numele lui include cuvantul 'carcinom',

acesta nu este un cancer de san real. Prezenta carcinomului lobular in situ este o indicatie ca persoana respectiva are un risc mai mare decat cel mediu de a dezvolta un cancer la san in viitor. Din acest motiv, unii experti prefera folosirea termenului 'neoplasm lobular' in loc de 'carcinom lobular''. Neoplasmul este un grup de celule anormale. CLIS este de regula diagnosticat inainte de menopauza, cel mai adesea intre 40 si 50 de ani. CLIS este extrem de rar intalnit la barbati. Acest tip de cancer este considerat mai putin comun, dar in realitate nu se stie cifra exacta a celor afectati, deoarece nu cauzeaza simptome si nu este evidentiat prin mamografie. De regula este diagnosticat in urma unei biopsii efectuate din alte motive.

Supravegherea celei diagnosticata cu aceasta forma a bolii este totusi recomandata,  inclusiv un examen clinic mamar la fiecare sase luni si o mamografie anuala, pentru a prinde orice cancer de san intr-un stadiu precoce, iar in acest caz poate fi tratat cu succes.

Oncologul va poate prescrie tamoxifen timp de cinci ani pentru a reduce la jumatate sansa de a dezvolta cancer de san. Tamoxifenul poate produce reacții adverse. Discutati cu medicul atat beneficiile, cat si contraindicatiile inainte de a decide daca este potrivit pentru dumneavoastra.

Carcinomul lobular invaziv (CLI), denumit si carcinom lobular infiltrant, este al doilea pe lista celor mai raspandite tipuri de cancer, dupa carcinomul ductal invaziv. Desi carcinomul lobular invaziv poate afecta femeile de orice varsta, este mai des intalnit la femeile de varsta mai inaintata. Potrivit Societatii Americane de Cancer, aproximativ doua treimi din femeile diagnosticate cu acest tip de cancer au peste 55 de ani. Unele studii au sugerat ca folosirea terapiei de inlocuire hormonala in timpul sau dupa menopauza poate creste riscul de a dezvolta carcinom lobular invaziv.

O parte a sanului poate parea mai groasa, dar nu se poate simti un nodul. Tumorile avansate pot face ca pielea sanului din zona in care se afla sa se plieze.

Carcinomul lobular invaziv (CLI) este mai dificil de detectat prin atingere sau la mamografie. Nici extinderea  tumorii nu poate fi determinata cu ajutorul mamografiei.

Carcinomul lobular invaziv (CLI) creste mai incet, este aproape intotdeauna HER2-negativ si este mai probabil sa fie estrogen-pozitiv.

Chimioterapia nu este la fel de eficace ca in cazul altor tipuri de cancer de san, care cresc mai rapid.

De cele mai multe ori este multricentric sau se gaseste in mai mult de o parte a sanului. In aproximativ 30 la suta din cazuri este detectat si in sanul opus.

Datele arata ca in cele mai multe cazuri este tratat cu succes prin lumpectomie si radiatii.