Ascita - acumularea lichidului in abdomen
Ascita reprezinta acumularea de lichid in cavitatea abdominala. Ascita cauzata de cancer este numita ascita maligna. Ascita maligna apare cel mai frecvent la persoanele ce sufera de cancer mamar, de colon, al tractului gastro-intestinal (stomac si intestine), cancer ovarian, cancer pancreatic, dar si forme de cancer uterin.
Alinarea efectelor secundare ale cancerului, denumita si gestionarea simptomelor, sau ingrijire paliativa este o parte importanta a tratamentului acestei maladii.
Vorbiti cu echipa medicala ce va are in grija despre orice simptome de ascita pe care le experimentati, inclusiv noi simptome sau modificari ale celor vechi. De cele mai multe ori ascita creeaza un disconfort notabil. Persoanele ce sunt afectate de ascita pot avea urmatoarele simptome: crestere in greutate, dispnee, umflarea abdomenului, senzatie de prea plin si balonare, indigestie, greata si voma, modificari ale ombilicului (buric), hemoroizi, umflarea gleznelor, oboseala, scaderea apetitului.
Stabilirea diagnosticului
Pentru a fi sigur de existenta ascitei, medicul va examina zona abdominala si va intreba despre simptome recente. Urmatoarele teste pot ajuta la stabilirea diagnosticului de ascita:
Radiografie - imagine a interiorului corpului.
Ultrasunete - un test de imagistica ce foloseste undele sonore pentru a crea o imagine din interiorul corpului.
Tomografie computerizata (CT sau CAT) - un test de imagistica, ce creeaza o imagine tridimensionala a interiorului corpului cu un aparat cu raze X.
Paracenteza - scoaterea cu un ac a lichidului din abdomen se poate realiza dupa ce lichidul este descoperit si analizat pentru a afla ce a cauzat aparitia acestuia (o infectie, cancer, sau o alta cauza)
Tratamentul
Scopul tratamentului pentru ascita este de a ameliora simptomele, cum ar fi dificultatile de respiratie, durerile abdominale, oboseala, scaderea poftei de mancare, senzatia de plin dupa consumul de putina mancare sau a nu fi capabil sa faci miscare. In cazul in care ascita nu creeaza disconfort e posibil sa nu fie nevoie de tratament. Tratamentul ascitei poate avea la randul lui efecte secundare neplacute asa ca este important sa vorbiti cu medicul despre riscurile si beneficiile fiecarei optiuni inainte de a decide pentru un plan.
Urmatoarele sfaturi pot ajuta la ameliorarea ascitei
Reduceti cantitatea de sare din mancare si nu beti apa sau alte lichide in cantitatea obisnuita. Cu toate acestea, multi pacienti considera acest regim neplacut si dificil de urmat.
Luati diuretice, adica medicamente care reduc cantitatea de apa din organism. Insa, desi diureticele sunt eficiente si bine tolerate de majoritatea oamenilor, ele pot provoca efecte secundare neplacute, la unele persoane, inclusiv pierderea calitatii somnului, probleme ale pielii, oboseala, tensiune arteriala scazuta, dar si probleme legate de respectul de sine.
In cazul in care ascita provoaca probleme de respiratie sau tratamentul cu diuretice nu da rezultate medicul va cere efectuarea unei paracenteze. Daca se ajunge in situatia in care aceste interventii, paracentezele (eliminarea lichidului) sunt frecvente, echipa medicala poate decide pentru fixarea unui cateter special (un tub de dimensiuni mici introdus in abdomen prin piele) pentru a usura interventiile si pentru a oferi posibilitatea ca acestea sa se poata face si de acasa.
Chimioterapia (adica medicamente utilizate pentru a ucide celulele canceroase) este adecvata numai persoanelor cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfom sau cancerul de san si cancerul ovarian. Cu toate acestea, chimioterapia este rareori folosita pentru a gestiona ascita.
Rareori, o persoana poate avea nevoie de interventie chirurgicala. Aceasta presupune plasarea unui sunt (un dispozitiv utilizat pentru a ocoli sau devia lichidul de la un loc la altul), sau cateter pentru a drena fluidele de la nivelul abdomenului.