10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fiica ta

 

1. Fiica ta a primit diagnosticul de cancer de san. Cancerul de san nu poate fi prevenit.

I s-a declansat aceasta boala datorita unor probleme fiziologice sau de mediu ce nu au fost previzibile pentru nimeni.

2. Fiica ta se va confrunta cu deciziile ce au legatura cu ingrijirea ei. Cu siguranta va trebui sa faca fata unei mastectomii totale sau unei mastectomii partiale. Dupa interventia chirurgicala va urma o perioada de recuperare in care va avea nevoie de toata atentia si grija celor din jur. 

3. Fiica ta va face radioterapie, chimioterapie sau poate chiar pe amandoua. Radiatiile determina aparitia unor iritari grave de piele si multe alte simptome. Chimioterapia are extrem de multe efecte secundare dintre care amintim doar pierderea parului si oboseala accentuata. Uneori aceste simptome persista zile sau chiar saptamani dupa terminarea tratamentului. Incearca sa citesti mai multe lucruri despre aceste metode de tratament pentru a putea sa iti sustii fiica pe durata lor.

4. Chimioterapia si radioterapia au sanse extrem de mari sa distruga cresterea celulelor canceroase din san.

5. Din momentul in care cancerul de san devine o certitudine ca diagnostic pentru fiica ta trebuie sa stii ca are apropape 100% sanse sa traiasca cel putin 5 ani si mai mult de atat poate sa aiba o viata lunga dupa aceasta bariera de timp.

6. Daca boala este detectata dincolo de sani, cum ar fi nodulii limfatici, chirurgul va elimina acesti noduli pentru a bloca raspandirea maladiei. Chiar si pacientii ce au avut noduli limfatici atacati de boala au sanse mari de supravietuire.   

7. Recastigarea increderii in propria persoana va fi extrem de importanta pentru fiica ta in perioada ce va urma operatiei si celorlalte tratamente. Va fi nevoie sa achizitionati proteza de san externa ce va inlocui sanul extirpat. De asemenea, va avea nevoie de sutienele si costumele de baie cu buzunare pentru proteze de san ce o vor ajuta sa se acomodeze cu noul aspect al corpului ei.

8. De-a lungul tratamentului fiicei tale ii va cadea parul. In magazinele specializate post mastectomie poti gasi palarii, turbane, peruci si alte accesorii ce o vor ajuta sa se simta si sa arate mai bine.

9. Fiica ta se afla probabil la varsta la care e independenta fata de tine si ii va fi dificil sa iti spuna de ce lucruri are nevoie. Cu siguranta va avea nevoie de timp petrecut cu tine, apropierea ta, uneori distanta, bani, ajutor cu transportul, ajutor cu ingrijirea copiilor si multe altele.

10. Daca fiica ta are copii, acestia vor avea nevoie de toata dragostea si suportul pe care il poti oferi.