Ce se intampla cu mama?

 

Informatii importante pentru copiii ale caror mame au fost diagnosticate cu cancer de san.

Daca mama a aflat ca are cancer de san probabil ca iti trec prin cap o gramada de intrebari despre ce urmeaza sa i se intample ei, dar si voua ca familie. Poti sa te simti ingrijorat, trist si chiar furios pe boala mamei. Un mod de a trece de aceasta faza este acela de incerca sa aflii exact ce se intampla cu mama si cum te poate afecta boala ei. 

-         Cancerul de care sufera mama ta nu este contagios. Asta inseamna ca nu l-a luat de la cineva si nimeni altcineva nu se poate imbolnavi luandu-l de la ea.

-        Nimeni nu stie exact de ce mama ta s-a imbolnavit de cancer. Dar un lucru este sigur: nimic din ceea ce ai spus sau ai facut nu a cauzat boala.

-        Daca mama are cancer de san nu inseamna ca va muri. Exista multe variante de tratament a acestei boli care sa o faca pe mama sa se simta mai bine. Multe femei au o viata lunga dupa ce au trecut prin aceeasi experienta.

-        Exista mai multe modalitati de tratament al cancerului de san. Probabil mama va fi nevoita sa mearga la spital pentru unele dintre ele. Daca vrei sa afli mai multe despre cum este tratat cancerul de care sufera mama nu iti fie teama sa intrebi. Poti chiar sa mergi la spital cu mama si sa adresezi intrebari chiar persoanelor care au grija de ea.

Mama se poate simti obosita sau chiar bolnava din cauza tratamentului cancerului de san. S-ar putea sa nu mai poata sa faca multe din lucrurile pe care obisnuia sa le faca. Asta nu inseamna ca tratamentul nu isi face efectul. Nu inseamna nici ca mama nu mai poate sa aiba grija de tine. Inseamna doar ca pana se va face bine, mama trebuie sa se odihneasca mai mult si va avea nevoie de mai mult ajutor din partea ta decat pana acum .

Tratamentul cancerului de san poate sa o faca pe mama sa arate altfel. E posibil sa ii cada parul iar pielea sa ii devina palida. Acest lucru nu inseamna ca tratamentul nu isi face efectul si nici ca boala se inrautateste. Cand tratamentul va fi terminat parul mamei va creste din nou, iar ea va arata din nou sanatoasa.

E posibil ca mama sa fie trista din cauza bolii ei, iar uneori va plange. Acest lucru nu inseamna ca boala se agraveaza sau ca mama ar fi pe moarte. In astfel de situatii o poti ajuta prin simpla ta prezenta in jurul ei si incercand sa aflii de ce este trista.