Viata agitata a femeilor tinere diagnosticate cu cancer de san
In lumea de azi aflata in continua miscare este o adevarata provocare sa mentii un echilibru intre viata de familie si munca. Daca la acestea se adauga si o problema majora de sanatate viata poate fi la un pas de a scapa de sub control.
Acesta este cazul majoritatii femeilor, deoarece acestea sunt cele ce se ocupa in general de mai toate problemele casei si au in acelasi timp si locuri de munca solicitante.
Un diagnostic de cancer de san poate sa trasnforme rutina de zi cu zi intr-un adevarat haos. Ar trebui ca toate celalalte lucruri sa ramana neschimbate si la acelea sa se adauge vizitele la medic, efectele secundare ale tratamentelor. Ca rezultat, pacientele cu cancer de san se trezesc repede ca trebuie sa faca modificari in existenta obinuita pentru a se concentra pe recuperarea sanatatii.
Sfatul specialistilor este acela de incerca sa fii cat mai organizata. La inceput totul poate sa fie coplesitor, mai ales pana stii care este planul de tratament si incepi sedintele de chimioterapie. Devine un loc de munca cu norma intreaga – alergatul de la un medic la altul, decizii de luat in legatura cu operatia si chimioterapia. Toate acestea produc multa anxietate.
Ar putea ajuta si tinerea a trei agende. Una pentru a scrie rezultatele analizelor, alta pentru a tine evidenta vizitelor la medic, iar cealalta pentru a tine socoteala facturilor de plata.
De asemenea, este important sa ai totul aranjat pentru perioada de chimioterapie. Pregateste-te in special pentru zilele in care stii ca te vei simti rau si extrem de obosita. Pregateste mancarea dinainte. Incearca sa faci curatenie in casa inainte de sedinta de chimioterapie. Incearca sa gasesti pe cineva care sa aiba grija de copii.
Daca iti permiti ai putea sa soliciti toate aceste servicii din partea unor companii specializate.
Daca ai in casa un computer si ai invatat sa il folosesti alcatuieste o lista cu adresele celor care asteapta vesti despre tine si obisnuieste-i sa primeasca regulat cate un mesaj despre starea ta fara a fi nevoita sa repeti la telefon aceleasi lucruri pentru fiecare din ei.
De asemenea, va trebui sa inveti sa accepti ajutorul celor din jur. Daca cineva se ofera sa te ajute cu ceva ar fi bine sa ai o lista cu lucrurile de care ai nevoie si astfel sa ii poti aloca de acolo o indatorire. Fara directie, oamenii tind sa ajute in modul pe care il considera cel mai bun, ceea ce ar putea sa nu fie folositor pentru tine. De aceea comunicarea este importanta.
De exemplu, barbatii nu sunt obisnuiti sa aiba grja de cineva, ci mai degraba sunt obisnuiti sa rezolve probleme. Ca rezultat, de cele mai multe ori nu stiu cum sa ajute. Astfel, barbatii au nevoie de directie. Trebuie sa le spui cum te pot ajuta.
Acest lucru este valabil si in cazul copiilor. In timp ce lumea ta se prabuseste, copiii adolescenti ies in oras cu prietenii. Trebuie sa realizezi ca este un comportament normal pentru varsta lor si nu inseamna ca nu le pasa de starea ta sau ca nu te mai iubesc.
Comunica de asemenea, cu seful tau si colegii de munca. Spune-le ce preferi si ce nu in acest rastimp. De exemplu, spune-le daca si mai ales cat vrei sa le comunice celorlalti despre boala ta.
De asemenea, este important sa ai un grup de suport format din familie, prieteni. E nevoie sa ai acces la resurse, sa poti adresa intrebari si sa impartasesti situatiile prin care treci.