Ghid pentru familie si prieteni: cum sa asculti, cum sa vorbesti cu cineva bolnav de cancer de san
De foarte multe ori auzim de la doamnele diagnosticate cu cancer la san tot felul de replici referitoare la cei care le-au fost in preajma:
“De cand m-am imbolnavit am descoperit cine imi sunt adevaratii prieteni” sau “una dintre prietenele mele ma evita de cand i-am spus” sau “Prietena mea a tipat la mine cand i-am spus ca uneori ma simt trista si mi-a spus ca imi trebuie o atitutidine pozitiva pentru a ma face bine” sau “ Sotul meu imi este de un ajutor nepretuit la treburile practice, dar cand ii spun cat sunt de speriata de boala asta se pierde si nu reuseste sa imi spuna absolut niciun cuvant.”
Toate acestea ne arata ca de multe ori cancerul de san afecteaza relatia celei diagnosticate cu familia si prietenii. Oamenii reactioneaza diferit cand aud ca cineva apropiat are cancer de san si in primul rand s-ar putea sa nu stie cum pot fi de ajutor. Intentia lor poate fi bine intentionata, dar manifestata gresit. Ceea ce ar vrea sa zica sau sa faca ar putea fi umbrit de soc, furie, teama si chiar de propria vulnerabilitate sporita.
Cercetarile arata ca pacientii cu cancer cu o retea de sprijin puternica au o calitate mai buna a vietii decat cei cu suport scazut din partea familiei si prietenilor.
Daca sunteti un prieten sau membru de familie al paciente cu cancer de san, ar trebui sa tineti cont de faptul ca obiectivul vostru este de a va ajuta prietena sau iubita facandu-le sa simta ca sunteti acolo pentru ele si ca acestea nu sunt izolate in experienta lor. Deseori persoanele ce sunt bolnave au ganduri si sentimente pe care nu le-au avut pana atunci. Vor fi preocupate de tratamentul pe care il vor face si de prognoza oferita de acesta. Senzatiile resimtite sunt un amestec de anxietate, furie, speranta si neincredere. Foarte rar poti intalni persoane ce au avut doar ganduri pozitive de-a lungul acestei boli.
Cand stati de vorba cu cineva bolnav incercati sa ii adresati intrebari deschise: de genul “ Cum faci fata situatiei?” si nu “Cum te simti?” Raspunsul scurt ar fi “Bine”, ceea ce ar opri conversatia. Intrebarile deschise ofera sansa celei in cauza sa isi impartaseasca starile. Daca nu sunteti sigura ca ar vrea sa vorbeasca o puteti intreba direct “Vrei sa vorbesti?”. Raspunsul ar fi da sau nu, dar in cazul unei astfel de paciente niciuna dintre variante nu este gresita.
De multe ori este indicat ca pur si simplu sa tineti companie prietenei bolnave, sa fiti printre aceia care nu le spun cum sa faca fata cancerului, ci doar sa o insotiti la un film, la o plimbare prin oras, sa o faceti sa uite de probleme pentru un timp cat de scurt.
Acceptati gandurile si sentimentele pacientei. Un bun ascultator il face pe interlocutor sa inteleaga ca a fost auzit. Atunci cand o pacienta cu cancer simte ca ati inteles continutul si emotia a ceea ce spune ea, va putea sa mearga mai departe si sa faca fata mai bine situatiei. Incercati sa subliniati din cand in cand spusele ei prin replici de genul “Inteleg ce spui” sau ‘Pari trista” sau “pari preocupata de efectele secundare ale chimioterapiei”
Nu o contraziceti, nu o judecati, nu incercati sa ghiciti ce ar vrea sa spuna. Este vorba intotdeauna de situatia prin care trece cea iubita si abia apoi de ceea ce simtiti in legatura cu asta. Acceptati situatia. Devine reconfortant prntru cineva sa stie ca ii este inteleasa experienta. II face sa se simta mai normal desi prin ceea ce trece nu este nimic normal.