Beneficiile exercitiului fizic
De ce ar trebui sa incepeti exercitiile- Acum!
Exercitiile ar putea fi ultimul lucru la care va ganditi dupa o operatie de cancer de san. Va simtiti mai mult ca sigur epuizata, bratul va doare si este umflat, iar tratamentele adjuvante (chimioterapia, radioterapia sau terapia cu hormoni) va pot face sa va simtiti chiar ingrozitor. Singura dorinta pe care o aveti este aceea de va odihni. In trecut exact acest lucru il recomandau si medicii. Supravietuitoarelor cancerului la san li se spunea sa stea cat mai mult in pat, fara a se forta in vreun fel. Insa in ultimul timp recomandarile s-au schimbat in mod radical.
Medicul sau asistenta cu siguranta v-au recomandat deja un program de exercitii cu dificultate moderata in masura sa va ajute in recuperarea fizica de dupa operatie. In cazul in care nu au facut acest lucru cereti-le dumneavoastra sa o faca. Asta nu inseamna ca veti reveni imediat la exercitiile de aerobic preferate sau la rutina exercitiilor de mentinere a siluetei. Impreuna cu echipa medicala care se ocupa dumneavoastra veti reusi sa stabiliti un sir de exercitii adaptate nivelului de miscare pe care vi-l permiteti dupa operatie.
Programul fizic pentru supravietuitoarele cancerului de san include de obicei terapie fizica pentru a imbunatati puterea si gama de miscare in bratul afectat, dar si exercitii aerobice moderate (cum ar fi mersul pe jos) timp de aproximativ 3 minute, de trei sau mai multe ori pe saptamana.
Inca nu v-am convins sa renuntati la statul in pat? Va mai oferim si cateva beneficii pe care exercitiile le au asupra stilului de viata, imbunatatirea imaginii de sine, sentimentul crescut de control asupra propriului corp, recapatarea mobilitatii si intarirea musculaturii bratului afectat dupa interventia chirurgicala.
De asemenea, exercitiile pot contribui si la alinarea simptomelor asociate terapiilor adjuvante dinainte si de dupa operatie oboseala, depresie, anxietate, crestere in greutate, dificultati de adormire.
Un bonus suplimentar obtinut dintr-un exercitiu de rutina este ca va poate ajuta sa faceti fata problemelor fizice ale varstei avansate, cum ar fi bolile de inima, care nu sunt legate de cancer. Ca supravietuitor al cancerului insa, exercitiul fizic este o parte importanta a planificarii viitorului.
Tineti minte sa cereti echipei medicale indicatii referitoare la tipul de exercitii pe care vi-l recomanda. Comunicati-le orice dificultate sau simptom nou, cum ar fi senzatia de lesin sau durere ce nu dispar dupa antrenament.
Incepeti treptat, cu exercitiile de dificultate redusa, pana la nivelul optim de activitate pe care vi-l permiteti.
Cel mai bun exercitiu este plimbarea; este ieftin, este usor si puteti sa faceti acest lucru si de una singura, cu o prietena, intr-un grup, oricum va este mai bine.