Viata intima si femeia singura

Infruntatea propriei sexualitatii poate fi o perioada disperata si nesigura pentru o femeie singura ce a trecut printr-un cancer de san. Multe aflate in aceasta situatie considera ca

nu vor mai reusi sa aiba o relatie intima dupa ce se va afla ca au suferit o mastectomie partiala sau totala. Desi este un sentiment deseori intalnit, este unul fals. Si cele care deja au un partener gandesc la fel. Aceste temeri sunt o reactie normala, iar cu trecerea timpului si infruntatea trairilor, atitudinea se schimba. 

A o lua de la capat

Aminteste-ti ca atunci cand decizi sa iesi cu cineva ai acceptat doar sa petreci cateva ore cu o persoana noua. La sfarsitul acelor ore vei decide daca doresti sa continui relatia sau nu. Pana aici totul este exact cum era si inainte de operatie. Noile relatii se petrec in pasi mici. Iti rezervi timp pentru a cunoaste pasiunile, comportamentul, atitudinea si modul de gandire a acestei noi persoane. Cu cat vei petrece mai mult timp cu aceasta persoana iti vei da seama daca a reusit sa te cucereasca emotional si sa iti arate o maturitate in care sa ai incredere. Daca nu simti nimic din aceste lucruri inseamna ca nu este o relatie pe care sa iti doresti sa o dezvolti.

Comunicarea

Nu exista un moment corect in care sa ii spui noului partener ca ai suferit o mastectomie. Momentul bun este atunci cand te simti de ajuns de confortabil in prezenta lui si ai incredere in acea persoana. Impartasirea experientei tale este un privilegiu pe care celalalt trebuie sa il castige. Acest lucru se face atunci cand intelegi ca va trata partea ta vulnerabila cu acceptare, tandrete si sensibilitate. A spune cuiva despre experienta cancerului de san nu este o confesiune. Nu ascunzi practic niciun “mic secret murdar”. Practic ai dreptul sa iti pastrezi intimitatea. Atunci cand crezi ca esti pregatita sa faci aceasta dezvaluire adopta calea comunicarii deschise. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii povestesti intreaga experienta din prima, ci doar ca trebuie sa folosesti cuvinte clare si directe pentru a-ti face inteles mesajul.

Daca ii vei spune despre cancerul de san iar el nu va mai fi interesat, atunci el nu este omul pentru tine. Chiar atat de simplu este. De ce sa pierzi timpul cu cineva care nu are de gand sa te sprijine emotional si fizic? Si tine minte, fiecare femeie care este in cautarea unui nou partener risca sa fie respinsa. Asta e doar o parte a jocului intalnirilor.

Reconstructia sanilor este obligatorie pentru o femeie singura?

Multe femei singure considera reconstructia
ca singura optiune pe care o au dupa extirparea unui san sau a ambilor.
Aceasta decizie nu este una de luat imediat. Necesita timp si ar fi bine sa fie luate in calcul toate posibilitatile si implicatiile unei asemenea decizii. Experienta altor femei ar putea fi un sprijin bun.

Renuntarea la sexualitate

Toate femeile ce au infruntat cancerul de san se confrunta cu riscul renuntarii la propria sexualitate deoarece este mult prea dificil sa faca fata dezolarii aduse de pierderea suferita si temerea de respingere. Femeile singure sunt si mai vulnerabile deoarece nu au pe nimeni  care sa le ajute sa treaca de aceste ganduri.  Au acel sentiment al dezamagirii cuiva. Insa un lucru este de retinut, a te dezamagi pe tine insati e mai rau ca a dezamagi pe cineva. Intotdeauna este mai incurajator sa acceptam provocarea. Depasirea acestui moment va face ca efortul sa fi meritat si sa descoperi ca esti o persoana mai puternica. 

Viata intima si femeile mai in varsta

Varsta unei femei face diferenta in modul in care ea si partenerul de viata vor depasi discutia despre sexualitatea lor si pierdearea sanului. Multe femei in varsta au invatat de mici ca sexul este un subiect privat ce nu ar trebui discutat. De asemenea, este adevarat ca multe dintre aceste femei au ajuns deja in acel moment in care nu neaparat problemele legate de sanatatea sanilor le-au fortat sa isi shimbe sau sa isi limiteze viata intima. Dureri cronice, boli de inima, oboseala, si multe alte probleme de sanatate pot afecta modul in care femeile mai in varsta se apropie de sex.

Multe cupluri mai in varsta apreciaza intimitatea, mai degraba decat placerea sexuala intensa. O tinere de mana calda, tandra sau o imbratisare confortabila joaca un rol imnportant in viata unui cuplu mai in varsta. Cuplurile in varsta nu mai vorbesc despre sex la fel de deschis, dar cele mai multe ori au trecut prin atat de multe situatii impreuna incat pierderea unui san este un eveniment peste care pot trece mai usor. Acest lucru nu inseamna ca este ceva de care nu le pasa, este o trauma importanta si in viata lor.

Femeile in varsta si singure sau vaduvele mai putin probabil isi vor cauta un nou partener sexual, dar asta nu inseamna ca nu o pot face. Si cele in varsta trebuie sa treaca peste sentimentul de a se simti mai putin feminine.