Preia controlul inainte si dupa operatie

 

Studiile arata ca cei care au o minte limpede sunt cei care par ca au un control deplin asupra vietii lor. Daca urmeaza sa fii supusa unei operatii de extirpare a sanului

te poti simti insa ca si cand nimic nu se mai afla sub controlul tau.

Adevarul este ca iti poti recapata o parte din liniste prin preluarea controlului asupra catorva lucruri dintre cele care se petrec in jurul tau. O modalitate de a face asta este sa anticipezi si sa planifici cateva dintre lucrurile de care ai nevoie inainte si dupa operatie.

Inainte de operatie 

Daca nu ai facut-o deja intreaba-ti medicul cat vei sta in spital. Acest lucru te va ajuta sa faci  linistita unele aranjamente. Intreaba-ti medicul de o persoana care a trecut prin ce urmeaza sa treci tu si care ar putea sa iti spuna cate ceva despre interventie. Daca nu esti in stare sa iti intrebi medicul incearca sa afli din alte surse de o astfel de persoana.

Alte intrebari pe care le-ai putea adresa inainte de operatie:

 1. Inainte de operatie trebuie sa intrerup tratamentul cu alte medicamente sau suplimente pe care le iau acum?
 2. Cat va dura operatia?
 3. Cat voi sta la reanimare?
 4. Cat de mare va fi durerea? Voi primi medicamente impotriva durerii ?
 5. Voi avea dren?
 6. Cum  va fi afectata mobilitatea partii superioare a corpului meu si pentru cat timp?

 Trebuie de asemenea, sa te coordonezi cu prietenii si familia pentru a te ajuta cu cateva lucruri:

 1. Aranjeaza-ti dinainte modalitatea de transport pentru intoarcerea acasa.
 2. Ai animale de companie? Vei dori sa te asiguri ca sunt hranite si ingrijite. Cainele va avea nevoie de plimbare, iar pisicii va trebui sa ii schimbe cineva nisipul.
 3. Daca ai copii mici acestia vor beneficia daca din timp vei stii sigur ca cineva drag voua va sta cu ei.  Aceasta perioada a bolii tale este o perioada ce sigur ii sperie pe micuti.
 4. In cele din urma, in ziua internarii nu uita sa ai actele de identitate la tine  si o lista cu medicamentele si suplimentele pe care le iei ca tratament. De asemenea, nu uita sa faci o lista cu medicamentele si mancarea la care esti alergica.

Dupa operatie

Dupa operatie, atunci cand te afli la reanimare, vei avea alte ganduri care sa iti ocupe mintea. Prioritatea ta principala ar trebui sa fie confortul tau. Astfel, daca ai dureri, singurul mod in care ceilalti vor stii este daca le vei spune, deci nu iti fie rusine sa ceri ceva care sa te aline ori de cate ori simti ca ai nevoie de asa ceva.

Iti oferim si o serie de intrebari pentru medic atunci cand te vei vedea cu el dupa operatie:

 1. Cand vor veni rezultatele de la patolog?
 2.  La cat timp dupa externare trebuie sa vin la control?
 3. Exista restrictii pentru activitatile pe care le fac de obicei acasa? Daca da, pentru cat timp nu voi putea sa imi vad de treburile obisnuite?
 4. Voi primi instructiuni scrise despre cum ar trebui sa ma ingrijesc acasa?
 5. Va fi nevoie de exercitii pentru a-mi recupera mobilitatea partii superioare a corpului meu?

Pentru perioada de dupa operatie va trebui sa fii sigura ca sutienul si hainele pe care le vei purta in prima faza au fost special create pentru a-ti asigura confortul.