Ce este limfedemul?

 

Pentru a intelege ce este limfedemul ar fi de ajutor sa stim ca

deriva din doua cuvinte “limfa” si “edem” Limfa, cunoscuta si ca lichid limfatic, este lichidul cel mai  limpede care transporta celulele albe din sange prin intermediul sistemului limfatic.

Probabil stiti deja ca sistemul circulator este un sistem complex de vase de sange formate din artere, vene si capilare destinate sa circule sange in toate zonele corpului. In acelasi sens, sistemul limfatic este o retea de vase si noduri, care permite lichidului limfatic sa interactioneze cu tesuturile organismului si fluxul sanguin, oferind limfocitele, care sunt un element cheie al sistemului imunitar.

"Edemul" este termenul medical folosit pentru umflarea aparuta oriunde in organism, care este cauzata de o acumulare de fluide.

Atfel, "limfedemul" este, literalmente, o acumulare de lichid limfatic, care cauzeaza aparitia portiunilor umflate in organism.

Exista doua tipuri de limfedem: primar si secundar. Limfedemul primar, ale carui cauze sunt prea putin intelese, poate sa apara la nastere sau chiar la varste adulte. Poate fi declansat si de defecte ce se dezvolta in sistemul circulator. Insa tipul de limfedem ce le afecteaza pe supravietuitoarele cancerului de san este cunoscut ca limfedem secundar. Limfedemul secundar este cel mai intalnit si poate fi provocat de orice tip de trauma la nivelul sistemului limfatic.

Pentru a intelege mult mai bine ce se petrece cand apare limfedemul ajuta sa va ganditi la sistemul limfatic ca la o retea de drumuri foarte aglomerate pe care traficul se desfasoara fara probleme numai atunci cand toate drumurile sunt deschise.  Apoi, ganditi-va ce s-ar intampla in cazul in care unele dintre aceste drumuri au fost inchise, eliminate sau au devenit impracticabile in timp ce nivelul de trafic a ramas acelasi.

Limfedemul apare atunci cand lichidul limfatic nu mai poate circula printr-un anumit segment al sistemului limfatic, iar in schimb  se raspandeste in tesuturile inconjuratoare, provocand umflarea.

In timpul operatiei pentru cancer de san este mai mult ca sigur ca vor fi indepartati noduli limfatici si vase limfatice pentru a determina daca si cat de mult s-a extins boala.  Aceasta interventie va provoca probleme de circulatie ale limfei in zona afectata. Pentru a complica si mai mult lucrurile, pacientele sunt tratate ulterior si cu radiatii ce pot provoca daune ganglionilor limfatici si vaselor limfatice. In ambele situatii pacientele au un risc mare de declansare a limfedemului.

In unele cazuri limfedemul se declanseaza imediat dupa operatie, in alte cazuri apare la multi ani dupa aceasta si exista si situatia fericita in care nu se instaleaza deloc. La ora aceasta nu este posibil sa prevedem cine va infrunta si cine nu va infrunta aceasta tulburare, dar se estimeaza  ca o treime din supravietuitoarele cancerului de san vor fi afectate.

Desi nu exista in prezent nici un leac pentru limfedem, acesta poate fi controlat prin tratament, daca este detectat precoce, si exista masuri care pot fi luate, ce pot reduce riscul de a dezvolta limfedemul. Sunt indicate de asemenea, manecile de compresie.

Va oferim o lista cu lucruri ce trebuie facute si cele ce nu trebuie facute pentru a preveni si usura situatiile de limfedem. Desi nu exista o dovada stiintifica ca aceste masuri vor preveni limfedemul exista insa situatii ce indica faptul ca respectarea lor poate reduce riscul aparitiei acestuia.

Afara

·                Protejeaza-ti bratul afectat de arsurile solare.

·                Fereste-te de intepaturile insectelor.

·                Foloseste manusi atunci cand te ocupi de gradina sau cand desfasori alte activitati similare in aer liber.

·                Urmeaza lista de exercitii, dar evita miscarile repetitive ale bratului ce pot duce la obosirea muschilor.

·                Nu la permite animalelor de companie sa iti zgarie sau iti muste bratul afectat.

·                Nu te expune temperaturilor extreme.

·                Nu practica sporturi ce pot provoca raniri ale bratului.

In interior

·                Foloseste manusi atunci cand faci treburi casnice.

·                Foloseste manusi de protectie atunci cand misti obiecte fierbinti de pe aragaz sau de la cuptor.

·                Evita arsurile cauzate de stropii de grasime ce apar atunci cand prajesti anumite mancaruri.

·                Nu la permite animalelor de companie sa iti zgarie sau sa iti muste bratul afectat.

·                Coase doar daca folosesti un degetar pentru a te proteja de intepaturile la nivelul degetelor.

Igiena 

·                Tine-ti bratul curat si aplica crema hidratanta cu regularitate

·                Curata imediat si aplica un bandaj antibiotic la orice zgariatura sau taietura imediat ce aceasta apare.

·                Usuca-ti bratul bine dupa baie, dar nu-l freca cu un prosop aspru.

·                Nu face bai fierbinti.

·                Anunta-ti medicul cand apar primele semne de infectie.

Ingrijire personala si accesorii

·                Poarta un sutien moale cu bretele captusite.

·                Nu te rade sub brat, cu un aparat de ras de unica folosinta. Folositi un aparat de ras electric intretinut bine, cu capete curate.

·                Nu iti taia cuticulele atunci cand iti faci manichiura. Daca apelezi la serviciile altcuiva pentru acest lucru cere-i sa nu iti taie cuticulele.

·                Nu purta bijuterii stranse pe brat sau mana. Daca utilizezi o proteza externa de san achizitioneaza una cu greutate scazuta.

·                Nu purta pe umarul bratului afectat niciun fel de poseta, sacosa sau servieta cu o greutate considerabila.

Calatorie

·                Foloseste o maneca de compresie ori de cate ori calatoresti cu avionul pentru a compensa schimbarile de presiune din cabina.

·                Amintiti-va sa impachetati sapun, crema hidratanta, crema sau unguent antibiotic si bandaje pentru a mentine regimul de prevenire a infectiilor si ranilor chiar si cand sunteti departe de casa.

Medical

·                Nu permite sa ti se recolteze sange din bratul afectat.

·                Nu permite sa ti se faca vaccinuri sau alte injectii in bratul afectat.

·                Nu permite personalului medical sa iti puna manseta pentru masurarea tensiunii arteriale la bratul afectat.

·                Informeaza-ti medicul daca observi semne de limfedem. De asemenea, daca observi orice semn de infectie adreseaza-te medicului.