Cancerul de san inflamator (CSI)
Cancerul de san inflamator (CSI) este o forma rara si agresiva de cancer la san. Cancerul de san inflamator debuteaza de regula cu inrosirea si umflarea sanului. El are tendinta de a creste
si a se raspandi rapid catre nodulii limfatici si celelalte organe, simptomele agravandu-se in cateva zile sau chiar ore. Este importanta recunoasterea simptomelor si aplicarea prompta a tratamentului. Desi cancerul de san inflamator este o boala grava, tratamentele actuale sunt mai eficiente in controlul bolii decat cele vechi. In Statele Unite, varsta medie de aparitie a acestei forme de cancer este de 57 de ani. In multe cazuri se afla daja la metastataza atunci cand este descoperit.
Despre CSI
· reprezinta mai putin de 5% din cazurile diagnosticate
· e forma de cancer ce apare mai des la femeile tinere fata de alte forme de cancer de san
· poate fi asociat cu istoricul in familie al cancerului de san
Este dificil de diagnosticat deoarece simptomele pot fi usor confundate cu o infectie sau alte forme benigne ale cancerului de san. Pieptul poate parea cald, greu, poate da senzatia de mancarime. Pielea sanului poate parea ingrosata, cu aspectul unei coaje de portocala, sau poate fi rosie - un rezultat al faptului ca celulele canceroase infunda vasele limfatice din pielea sanului. Mamelonul poate deveni plat sau inversat, iar culoarea naturala a areolei se poate schimba. Pieptul se poate umfla brusc, uneori chiar cu o dimensiune de cupa in plus in doar cateva zile.
Ganglionii limfatici de sub brat sau de deasupra claviculei pot fi umflati.
De cele mai multe ori este depistat la mamografie sau un examen cu ultrasunete. Cam jumatate din femeile cu CSI au un nodul in san, dar este greu de simtit din moment ce sanul este mai mare si mai tare fata de normal. CSI poate provoca dureri si junghiuri in piept, contrar crezului popular “cancerul nu doare”.
Multi medici nu au intalnit sau tratat CSI si din aceasta cauza pot interpreta gresit umflarea si roseata sanului considerandu-le simptome ale unei infectii mamare sau o eruptie pe piele.
Cancerul de san inflamator nu raspunde la antibiotice. Este confirmat de o biopsie, o mamografie, un RMN sau un examen cu ultrasunete. Se pot efectua si alte teste suplimentare pentru a determina gradul de metastaze cum ar fi radiografia intregului piept, un examen tomograf, scanarea oaselor.
Este o forma de cancer tratata agresiv: mai multe runde de chimioterapie, terapie cu hormoni in cazul in care tumora dumneavoastra este dependenta hormonal sau ambele, urmate de mastectomie cu disectie a ganglionilor limfatici, iar apoi radioterapie.
In functie de natura tipului de cancer inflamator, tratamentul se poate continua de la noua luni la cinci ani sau mai mult. Unele femei pot avea nevoie de tratament pe tot parcursul vietii lor. Deoarece poate fi diagnosticat gresit si deoarece poate prezenta metastaze in momentul in care este descoperit, rata de supravietuire de cinci ani este semnificativ mai mica fata de rata de supravietuire pentru pacientele cu alte tipuri de cancer de san.
In trecut cancerul de san inflamator era tratat doar chirurgical, prin mastectomie; un tratament care nu reusea intotdeauna. Abordarea actuala, de a utiliza terapii combinate, a imbunatatit foarte mult pronosticul. Intre 30-40 la suta dintre femeile cu acest diagnostic supravietuiesc cinci ani dupa diagnostic. O treime supravietuieste 10 ani sau chiar mai multi ani.