Cateva elemente de dieta

O dieta sanatoasa este vitala pentru ca organismul uman sa poata sa functioneze la adevarata-i capacitate. Acest aspect este cu atat mai important pentru pacientii bolnavi de cancer. Cei care au avut o dieta sanatoasa, pe parcursul tratamentului vor dispune de resurse care sa-i ajute sa-si mentina energia, sa previna de la o distrugere masiva tesuturile, îi ajuta la refacerea acestora si la o mai buna aparare impotriva infectiilor. Persoanele care practica o alimentatie sanatoasa fac fata mai bine efectelor secundare ale tratamentelor, si chiar unor doze mai mari din anumite tratamente.

Insasi tratamentele pentru cancer sunt mult mai eficiente daca pacientul are un comportament alimentar sanatos, daca primeste suficiente calorii si proteine in dieta sa.

Chiar daca dupa lectura acestui articol va veti da seama ca inainte de diagnostic si tratament nu ati avut o dieta corespunzatoare sugestiilor oferite, timpul nu este pierdut. Acum este momentul sa aduceti schimbarile necesare pentru a avea o dieta sanatoasa care sa va sustina atat pe parcursul tratamentului, cat si in continuare pe parcursul vietii.

Recomandarile pentru dieta, in cazul pacientilor bolnavi de cancer pot fi uneori diferite de cele pentru o dieta sanatoasa in cazul oamenilor fara afectiuni clinice.

Este recomandat sa solicitati sfatul medicului dumneavoastra pentru a afla daca aveti nevoie de o dieta speciala (solicitata de tipul de afectiune de care suferiti)!!

Va propunem 7 pasi magici pentru o alimentatie sanatoasa, zilnica

1.             Consumati alimente variate

Nici un aliment nu ofera toate elementele nutritive de care are nevoie o persoana. Este foarte important sa mancati alimente cat mai variate, care sa provina din toate categoriile, deoarece ele contin elemente nutritive importante, organismul uman avand nevoie de o combinatie de elemente nutritive in fiecare zi. Organismul dumneavoastra isi va extrage din alimente necesarul de proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale si fibre.

Retineti ca nici un grup de alimente nu este mai important decat altul si nici nu poate fi inlocuit de un altul. Diferenta dintre ele este ca sunt necesare in cantitati diferite in dieta zilnica, in functie de necesarul pentru organism.

Iata principalele grupe de alimente si elementele nutritive pe care le contin, precum si efectele lor asupra organismului.

 

GRUPA DE

 

 

Functia in organism a AGENTILOR

 

ALIMENTE

 

 

NUTRITIVI

 

 

 

Painea, orezul, ovazul, pastele

Proteine – construieste si reface toate

 

Cereale,

 

fainoase,  porumbul,  graul,

tesuturile din organism, ajuta la formarea de

 

SURSE

meiul, secara, legume bogate

anticorpi impotriva infectiilor, intra in

 

paine, paste

ALIMENTARE

in amidon cum este cartoful

structura hormonilor si enzimelor, furnizeaza

 

fainoase

 

 

energie (4 calorii/gram).

 

 

 

 

Calciu – ajuta la crearea si mentinerea unei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proteine,

fibre,

 

vitamine,

danturi viguroase si a unui sistem osos

 

 

 

 

hidrati de carbon, tiamina (B-

puternic, ajuta la coagularea sangelui, ajuta la

 

 

FURNIZEAZA

 

1), fier,

 

 

 

 

 

 

functionarea normala a muschilor si nervilor,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

necesar pentru activarea anumitor enzime

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

care ajuta

la

transformarea alimentelor

in

 

 

NECESARUL

 

4 portii/zi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapte, branza, branza de vaci,

Vitamina C – ajuta la mentinerea tesuturilor

 

 

SURSE

 

iaurt, budinci, inghetata

 

 

 

 

ALIMENTARE

 

 

 

 

 

 

 

 

sanatoase, fortifica peretii vaselor sangvine,

 

Produse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ajuta organismul sa reziste la infectii,

 

 

 

 

 

 

 

contribuie la vindecarea ranilor si taieturilor,

 

 

 

Calciu,

riboflavina

(A-2),

 

lactate

 

 

proteine

 

 

 

 

 

 

protejeaza impotriva cancerului. Vitamina A

 

 

FURNIZEAZA

 

 

 

 

 

 

 

– ajuta la

pastrarea

sanatatii

pielii, creste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rezistenta la infectii, protejeaza impotriva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cancerului.

 

 

 

 

 

 

 

 

NECESARUL

 

2-4 portii/zi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasare, vita, porc, peste si

Fierul – se combina cu proteinele pentru a

 

 

CUPRINDE

 

crustacee, oua, fasolea uscata,

forma hemoglobina, substanta rosie din sange

 

 

 

 

soia si produse din soia, nuci.

care transporta oxigenul la plamani si celule

 

Carne,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

si mioglobina care inmagazineaza oxigenul in

 

 

 

Proteine, fier, tiamina (B-1),

muschi, necesar pentru a preveni anemia cu

 

peste,

 

 

acid nicotinic

 

 

 

 

 

carente de fier.

 

 

 

 

 

 

Alternative

FURNIZEAZA

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiamina (B 1) – determina un apetit normal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

si ajuta la digestie, necesara pentru un sistem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nervos sanatos, necesara in anumite enzime

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

care ajuta

a

transformarea  alimentelor

in

 

 

NECESARUL

 

2-3 portii/zi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toate legumele si fructele, cele

Riboflavina (B 2) – ajuta celulele sa utilizeze

 

 

 

 

cu frunze sau cele de culoare

oxigenul, ajuta la mentinerea unei vederi

 

 

 

 

verde inchis,

portocaliu

sunt

bune, ajuta

la

prevenirea descuamarii

sau

 

 

SURSE

 

recomandate

de

3-4

ori

pe

craparii pielii din jurul gurii si nasului,

 

Fructe si

ALIMENTARE

 

saptamana pentru vitamina A.

necesara in anumite enzime care ajuta a

 

 

 

Citricele

sunt

recomandate

transformarea alimentelor in energie.

 

 

legume

 

 

zilnic pentru vitamina C

 

 

Acid nicotinic – contribuie la mentinerea

 

 

FURNIZEAZA

 

Vitaminele A si C, fibre

 

 

unui apetit normal si la digestie, necesar

 

 

 

 

 

 

 

 

pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos.

 

 

NECESARUL

 

Cel putin 5 portii pe zi.

 

 

 

 

Ce inseamna o portie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paine: 1 felie

 

 

 

 

 

 

 

 

Salata verde – 1 cana

 

 

 

 

 

Paste fainoase:

1 cana (de produs

 

 

Fructe: 1 fruct mediu sau ½ cana de fructe

 

 

 

 

 

negatit)

 

 

 

 

 

 

taiate cuburi

 

 

 

 

 

 

Legume (gatite):Fasole – ½ cana

 

 

 

 

 

¾ cana de suc natural 100%

 

 

 

 

 

Mazare - ½ cana

 

 

 

 

 

¼ cana de fructe uscate

 

 

 

 

 

 

Varza (alba sau rosie)

 

 

Produse lactate: 1 cana de lapte sau iaurt,

 

 

 

 

 

 

- ½ cana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morcovi - ½ cana

 

 

 

 

 

½ cana de branza de vaca,

 

 

 

 

 

Cartofi – 1 bucata

 

 

 

 

 

 

50

gr

branza

telemea

sau

 

 

 

 

Spanac – 1 cana

 

 

 

 

 

 

 

cascaval

 

 

 

 

 

Pentru a nu deveni un ritual plicticos, incercati zilnic sa combinati alimentele intr-o forma noua sau in criza de timp, macar o data la doua zile.

2.             Mentineti o greutate normala

 Obezitatea sau scaderea in greutate excesiva sunt factori de risc pentru multe boli,inclusiv tulburari cardiace, diabet si unele tipuri de cancer. Prin urmare, este important sa va mentineti la o greutate normala.

Pentru aceasta este important sa realizati un echilibru intre cantitatea de alimente, respectiv calorii consumate si efortul depus. In general, copiii si persoanele tinere care sunt foarte active si astfel consuma foarte multa energie, au nevoie de un aport caloric mai mare decat persoanele care nu sunt foarte active.

Scaderea aportului caloric in vederea mentinerii unei greutati normale nu inseamna eliminarea unor alimente dintre cele prezentate anterior, ci reducerea cantitatii de alimente din fiecare categorie, cu pastrarea varietatii lor (adica mincati alimente din toate categoriile prezentate, dar fiecare in cantitati mai mici, astfel incat sa atingeti aportul de calorii necesare).

Retineti ca pentru refacerea dupa interventiile chirurgicale in diferite tipuri de cancer, evitarea supraponderarii este una dintre conditiile esentiale. Deasemenea, o alimentatie s araca poate incetini procesul de radioterapie, chimioterapie s i alte programe terapeutice specifice cancerului. Prin urmare este cu atat mai important sa incercati sa va mentineti la o greutate corespunzatoare (in tabelul de mai jos sunt prezentate greutatile normale, in functie de varsta, pentru adulti).

Greutate sugerata pentru adulti

Inaltime

Greutate in kilograme

Greutate in kilograme

 

(19-34 ani)

(35 ani si mai mult)

152 cm

44 kg – 58 kg

49 kg – 62 kg

154 cm

45 kg – 60 kg

50 kg – 65 kg

157 cm

47 kg – 62 kg

52 kg – 67 kg

160 cm

48 kg – 64 kg

54 kg – 69 kg

162 cm

50 kg – 66 kg

55 kg – 71 kg

165 cm

51 kg – 68 kg

57 kg – 73 kg

167 cm

53 kg – 70 kg

59 kg – 75 kg

170 cm

55 kg – 72 kg

60 kg – 78 kg

172 cm

56 kg – 74 kg

62 kg – 80 kg

175 cm

58 kg – 76 kg

64 kg – 83 kg

177 cm

60 kg – 79 kg

66 kg – 85 kg

180 cm

61 kg – 81 kg

68 kg – 88 kg

182 cm

63 kg – 83 kg

70 kg – 90 kg

185 cm

65 kg – 85 kg

72 kg – 93 kg

188 cm

67 kg – 88 kg

74 kg – 95 kg

190 cm

69 kg – 90 kg

76 kg – 98 kg

193 cm

70 kg – 93 kg

78 kg – 100 kg

195 cm

72 kg – 95 kg

80 kg – 103 kg

198 cm

74 kg – 98 kg

82 kg - 106 kg

 

Pentru mentinerea unei greutati corporale adecvate exercitiul fizic, miscarea in general ajuta foarte mult (a nu se confunda exercitiul fizic cu miscarea depusa in cadrul diferitelor activitati casnice).

Chiar daca ati suferit o interventie chirurgicala, consultati medicul dumneavoastra pentru a vedea care sunt tipurile de exercitii fizice care va sunt permise. De obicei mersul, zilnic cel putin 30 de minute, este recomandat pentru toate tipurile de interventii chirurgicale. In cazul interventiilor chirurgicale pentru cancerul de san, pe linga mersul zilnic sunt si exercitii speciale, care ajuta la refacerea mobilitatii bratului de pe partea sanului operat.

3.             Evitati prea multa grasime, grasime saturata si colesterol

Dintre toate substantele nutritive, grasimea saturata sau nesaturata este cea mai des asociata cu un risc crescut pentru cancer, prin urmare aveti cu atat mai multe motive sa o evitati daca ati fost diagnosticat(a) cu cancer.

Majoritatea expertilor in domeniul sanatatii recunosc ca oamenii care consuma prea multe alimente bogate in grasimi, au sanse mai mari sa devina obezi sau sa contracteze anumite tipuri de cancer. Daca alimentatia contine cantitati mari de grasimi saturate si colesterol, apare un risc crescut pentru bolile de inima. Regimul alimentar scazut in gr asimi permite includerea mai usoara a varietatii de alimente de care este nevoie pentru agentii nutritivi, fara a depasi necesitatile calorice, intrucat grasimea contine mai mult decat dublul caloriilor unei cantitati egale de hidrati de carbon sau proteine

Grasimea saturata este solida la temperatura camerei si consta in grasimi animale si grasimi vegetale hidrogenate (unt, branza,grasimea de pe carne). Grasimea nesaturata este lichida la temperatura camerei si consta in cea mai mare parte din grasimi vegetale (ulei de floarea soarelui, ulei de soia, uleiul de peste).

Cu toate acestea carnea ofera necesarul de proteine, minerale, in special fier si zinc. Acestea sunt elemente nutritive importante pentru o dieta echilibrata. Prin urmare nu trebuie sa renuntati la carne pentru a evita grasimile, ci eliminati grasimea din carne.

Consumat mai des carne de pasare (pui si curcan) si inlaturati pielea si grasimea vizibila, inainte de a o gati !

4.             Consumati alimente ce contin fibre si amidon

Alimentele ce contin fibre sunt alcatuite in mare parte din peretii celulelor din plante care nu pot fi digerate. Acestea ajuta ca mancarea sa se miste prin intestine si sa iasa din corp, promovand un tract digestiv sanatos. Mai mult decat atat, fibrele din alimente pot avea un efect protectiv prin diluarea substantelor cauzatoare de cancer prezente in intestinul gros, prin scaderea timpului in care aceste substante sunt in contact cu peretii intestinului si prin efectele asupra bacteriilor din intestine si materiile fecale. Diferite tipuri de fibre pot actiona selectiv pentru a realiza aceste efecte protective.

Principalele categorii de alimente care contin fibre sunt legumele, fructele si cerealele integrale.

!!!Consumati mai des alimente precum paine si paste fainoase facute din faina integrala obtinuta din mai multe cereale. Mancati fructe precum mere, piersici, pere si cartofi, mazare si fasole gatite!!!

5.             Reduceti consumul de zahar

O dieta cu mult zahar cauzeaz a probleme dentare. De obicei alimentele cu mult zahar contin multa grasime si multe calorii si mai putine minerale si vitamine. Prin urmare aceste alimente nu sunt foarte importante pentru aportul nutritiv zilnic.

!!! Incercati sa inlocuiti dulciurile cu fructe prospete sau compoturi din fructe. Puteti sa adaugati iaurtului fructe proaspete taiate cubulete sau fructe din compot si astfel sa obtineti un aliment dulce, gustos si sanatos. De asemenea, budincile (contin lapte si amidon) se pot constitui intr-o alegere potrivita pentru un desert delicios.

6.             Reduceti consumul de sare

Prea multa sare in dieta poate contribui la cresterea presiunii arteriale, care, netratata poate cauza atac cardiac, infarct si boli ale rinichilor. Sodiul siclorul din sare sunt substante necesare organismului nostru, insa consumate in mod excesiv pot avea efecte negative. Cantitatea de sare necesara zilnic organismului este cat ai cuprinde intre degete. Cu toate ca organismul nostru suporta mai mult de atat, nu trebuie sa exageram.

De multe ori nu ne dam seama ca, zilnic, consumam o cantitate mult prea mare de sare. Aceasta intrucat sarea provine din mai multe surse si nu numai cea pe care o adauga m noi mancarii. Aceste alte surse sunt: sarea adaugata de producatorii de produse alimentare, sarea din diferite condimente, sarea pe care diferite alimente le contin in mod natural, medicamete, apa imbuteliata etc.

7.             Consumati alcool cu moderatie

Consumul excesiv de alcool are efecte negative asupra sistemului nervos, ficatului, aparatului cardiovascular, metabolismului, precum si asupra activitatii psihice.

Consumul moderat de alcool presupune zilnic: 50 ml tuica, coniac, wisky sau 200 ml vin sau 500 ml bere.

Vitaminele si fibrele

Se considera ca vitaminele A si C au o mare importanta pentru mentinerea unui organism sanatos si de aceea sunt recomandate pentru includerea lor in dieta. Este indicat ca aceste vitamine sa fie obtinute din alimente, in forma naturala si nu din medicamente. De asemenea, fibrele sunt si ele foarte importante pentru a alcatui o dieta sanatoasa. Cele mai multe dintre aceste elemente hranitoare se afla in fructe si legume, care sunt usor de preparat si, mai ales fructele, sunt foarte gustoase si accesibile in sezon.

Incercati sa aveti mereu la indemana cate un fruct, chiar morcovi proaspeti daca va plac, astfel incat atunci cand va este foame si nu aveti nimic gatit si gata de a fi consumat, puteti imediat sa apelati la acestea. Sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru a fi luate la pachet.

De aceea am tinut in mod special sa va precizam care sunt principalele surse ale vitaminelor A si C si a fibrelor.

Alimente bogate in

Alimente bogate in

Alimente bogate in

vitamina A

vitamina C

fibre

Caise

Caise

Mere

Cantalup

Varza

Banane

Morcovi

Cantalup

Afine

Seminte de mustar

Conopida

Mure

Dovleac

Ardei grasi

Morcovi

Salata verde

Grapefruit

Cirese

Spanac

Pepene galben

Mazare

Rosii

Kiwi

Curmale

Mazare verde

Seminte de mustar

Smochine

 

Portocale

Grapefruit

 

Suc natural de

Kiwi

 

portocale

Portocale

 

Ananas

Pere

 

Prune

Prune

 

Spanac

Zmeura

 

Capsuni

Spanac

 

Gogosari

Capsuni

 

Rosii

 

 

Pepene verde

 

 

Incercati sa aduceti o serie de imbunatatiri modului dumneavoastra de a gati

In ceea ce priveste metodele de a gati, iata cateva sugestii care va pot ajuta sa pastrati alimentele cat mai aproape de starea lor naturala, cu toate proprietatile de care acestea dispun.

Coaceti, fierbeti sau frigeti (fara ulei) carnea decat sa o prajiti sau sa o gatiti pe gratar.

Incercati sa folositi metoda gratarului in cuptor: ungeti carnea cu sos sau condimente (moderat) si apoi

puneti la cuptor ca si cum ati coace- o. Mancarea va avea gust de gratar fara a apare riscul de a intra in

contact cu fumul de carbune, care se considera a contine substante cancerigene.

Cand gatiti alimente prajite utilizati tigai de teflon sau inox si cantitati reduse de ulei. Inabusirea alimentelor cu folosirea unei cantitati reduse de grasime.

Gatiti legumele prin folosirea aburilor pentru a le pastra calitatile nutritive (asa numita oala sub presiune care presupune fierberea prin aburi, cu o cantitate redusa de apa)

Indepartati grasimea excesiva de pe carne inainte de a gati si chiar si in timp ce gatiti. Pastrati legumele si fructele in locuri intunecoase pentru ca astfel isi vor pastra cel mai bine proprietatile nutritive. Incercati sa folositi zeama de lamaie si alte ierburi condimentate pentru salate si mai putin sare si sosuri grase. Serviti produse din faina integrala si mai putin pe cele din faina rafinata. Pacientii cu cancer au in mod frecvent probleme in ceea ce priveste alimentatia suficienta. Malnutritia este o cauza majora a mentinerii bolii si a mortii la pacientii cu cancer. Aceasta apare atunci cand se mananca prea putine alimente pentru ca organismul sa mai poata functiona. Astfel poate sa apara o slabire progresiva, epuizare, rezistenta scazuta la infectii, probleme in tolerarea terapiei specifice pentru cancer si poate apare chiar moartea.

Anorexia (pierderea apetitului sau dorintei de a manca) este unul dintre cele mai frecvente simptome la pacientii cu cancer. Acest simptom poate aparea timpuriu in boala sau mai tarziu, cand tumora creste si se raspandeste. Unii pacienti pot avea anorexie in momentul diagnosticului. Anorexia este cauza cea mai obisnuita a malnutritiei si deteriorarii la pacientii cu cancer.

Cachexia este un alt sindrom care poate sa apara datorita cancerului sau tratamentului efectutat in cazul pacientilor ce sufera de cancer. Cachexia este un sindrom de epuizare caracterizat prin slabiciune si o pierdere continua in greutate, masa musculara, ce poate fi observata. Cachexia poate sa apara la bolnavii care se alimenteaza suficient, dar care nu pot absorbi elementele nutritive din alimente. Acest sindrom nu are legatura cu marimea tumorii, cu tipul de tumora sau extinderea acesteia. Cachexia nu este acelasi lucru cu infometarea. O persoana sanatoasa poate face fata infometarii prin faptul ca organismul sau isi reduce consumul de elemente nutritive, insa, in cazul pacientilor cu cancer, corpul nu poate sa faca aceste ajustari.

Unii pacienti cu cancer pot chiar sa moara datorita efectelor subalimentarii si epuizarii.

Multe dintre problemele malnutritiei sunt cauzate de tumora insasi. Tumorile ce se dezvolta in stomac, esofag sau intestine pot cauza blocaj, greata, voma, digestie redusa, miscare incetinita prin sistemul digestiv sau absorbtie redusa a elementelor nutritive. Cancerul la nivelul ovarelor sau a organelor genitale si urinare poate provoca un exces de lichide in abdomen, ceea ce duce la o senzatie de plin mult prea timpurie, inrautatind malnutritia. Durerea cauzata de tumora poate si ea determina anorexie severa si scaderea cantitatii de alimente si lichide consumate. Toate metodele de tratament pentru cancer – interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie, terapia cu hormoni si terapia biologica (imunoterapia) – sunt foarte puternice. Desi aceste terapii vizeaza celule canceroase din corpul dumneavoastra, ele pot afecta si celulele sanatoase. Celulele sanatoase care in mod normal cresc si se divid rapid (cele din gura , tractul digestiv, parul) sunt cele care sunt adesea afectate de tratamentele pentru cancer. Astfel, pot aparea o serie de efecte secundare cum sunt alopecia (caderea partiala sau totala a parului), senzatia de gura uscata sau gatlej uscat, greata, voma , etc. Afectarea celulelor sanatoase produce efecte secundare neplacute ce cauzeaza si probleme de alimentatie.

Printre principalele efecte secundare la nivelul alimentatiei care pot sa apara se numara si urmatoarele:

 

Tip de tratament

Cum poate afecta comportamentul alimentar

Ce se poate intampla uneori

Interventie chirurgicala

-creste necesitatea unei alimentatii

bune

-poate incetini digestia

poate reduce abilitatea gurii,

gatlejului si stomacului de a lucra

adecvat

-nutritia adecvata poate ajuta la refacerea operatiei

dupa operatie unii pacienti nu pot, la inceput, sa ingereze mancarea in

mod normal (sa o mestece si sa o inghita). De aceea vor primi

elementele nutritive necesare sub forma unor substante lichide

(perfuzii) printr-un ac direct in vena sau printr-un tub care trece prin nas

şi ajunge direct în stomac.

Radioterapia

deoarece ataca si distruge

celulele canceroase, poate afecta

si unele dintre celulele si parţile

sanatoase ale corpului

Tratamentul zonei capului, gatului, pieptului sau sanilor poate cauza:

-gura uscata

-gura dureroasa

-gatlej dureros

-dificultati la înghitire

-mdificari în ceea ce priveste gustului alimentelor

-probleme dentare

Tratamentul zonei stomacului si pelvisului pot cauza:

-greata si voma

-diaree

-crampe

-balonari

Chimioterapia

Pe masura ce distruge celulele

canceroase, poate afecta sistemul

digestiv si astfel, dorinta sau

abilitatea de a manca

Greata si voma

Pierderea apetitului

Diaree

Constipatie

Gura sau gatlej dureros(a)

Scadere sau crestere în greutate

Schimbarea gustului mancarii

Terapia biologica

(Imunoterapia)

Pe masura ce stimuleaza sistemul

imunitar sa combata celulele

canceroase, poate afecta dorinta

sau abilitatea de a manca.

Greata si voma

Diaree

Gura dureroasa

Scadere severa în greutate

Gura uscata

Schimbarea gustului alimentelor

Dureri musculare

Oboseala

Febra

Terapia

hormonala

Anumite tipuri pot determina

cresterea apetitului si modificarea

modului în care corpul

echilibreaza cantitatea de fluide

Schimba apetitul

Retentia fluidelor

 

  La unii dintre pacienti aceste efecte secundare pot chiar sa nu apara. De asemenea, intensitatea acestor efecte poate varia de la pacient la pacient.

Uneori, problemele care apar  in ceea ce priveste alimentatia pot fi determinate si numai de starea de neliniste si suparare care apar datorita diagnosticarii sau pur si simplu datorita faptului ca sunteti bolnav (-a).

Este important sa se mentina o alimentatie bogata pe toata perioada tratamentului, chiar daca uneori efectele secundare care apar, impiedica acest lucru. Mentinerea unei diete adecvate poate ajuta pacientul sa se simta si sa arate bine si ii imbunatateste functionarea zilnica. De asemenea, ajuta la o tolerare mai buna a tratamentului.

In continuare va vom oferi o serie de sugestii despre cum ati putea face fata mai bine efectelor secundare, la nivelul alimentatiei, care apar pe parcursul tratamentului. Multe dintre aceste sugestii au fost folosite cu succes de alti pacienti. Folositi acele sugestii care se potrivesc mai bine dumneavoastra!

1.             Pierderea apetitului

Pierderea sau scaderea apetitului este un adintre cele mai frecvente probleme care apar. Nimeni nu stie cu exactitate ce cauzeaza pierderea apetitului. Poate fi cauzata de tratament sau chiar de cancer in sine. Emotiile precum teama sau depresia pot deasemenea, contribui la aparitia acestor efecte. Uneori, asa cum am aratat in tabelul de mai sus, efectele secundare (greata, senzatia de voma, modificarea gustului sau mirosului alimentelor) pot duce la pierderea sau scaderea apetitului. Pentru unele persoane, scaderea apetitului poate apare doar pentru 1 zi sau 2, pentru altele este p problema de mai lunga durata.

 

Iata sugestiile noastre:

Incercati alimente lichide in momentele in care vi se pare dificil sa mancati  hrana solida.

Mancati portii mai reduse de mancare, dar mai dese pe parcursul zilei, decat mese rare, dar bogate. In acest fel veti putea manca mai mult fara a avea senzatia de prea plin. Tineti la indemana gustari precum fructele, budinca, biscuitii, stafide. Daca simtiti ca nu puteti manca alimente solide, beti pe tot parcursul zilei lichide care sa contina elementele nutritive necesare. Mai jos gasiti mai multe exemple de lichide:

Lichide clare:

supa degresata, bauturi neacidulate suc de struguri, miere de albine, ceai, apa, suc de portocale fara pulpa.

Alimente lichide: suc complet de fructe sau nectar de fructe , supa , iaurt , miere de albine/siropuri/jeleuri , toate tipurile de lapte, milkshake (mai jos va oferim o reteta), cartofi zdrobiti in supa sau piureuri mai lichide, carne bine faramitata in supa, oua fierte moi (galbenusul bine amestecat cu albusul), piure de fructe, suc de legume, bauturi energizante.

Uneori, daca schimbati felul in care arata alimentele, acestea vi se vor parea mai gustoase si va vor ajuta sa mancati mai bine. De exemplu, daca nu puteti manca fructe praspete intregi, puteti sa va faceti un shake daca le mixati foarte bine.

Una dintre retetele pe care noi va sugeram sa o folositi este Shake cu lapte si banane: 1 banana taiata felii

1 pliculet zahar vanilat, 1 pahar lapte.

Puneti toate ingredientele intr-un mixer (sau blender) si mixati-le pana se omogenizeaza foarte bine. (pentru conditiile in care trebuie sa cresteti numarul de calorii, adaugati 1 lingura de lapte praf).

Profitati de momentele in care va simtiti bine pentru a avea o masa sanatoasa si consistenta. Multe persoane se simt mai bine si au un bun apetit dimineata. Daca este si cazul dumneavoastra, organizati-va programul astfel incat sa luati atunci principala masa a zilei, iar restul zilei sa serviti numai gustari scurte, sa beti multe lichide nutritive (ca cele prezentate mai sus).

In timpul mesei beti numai cantitati foarte mici de apa sau alte bauturi, pentru a nu avea senzatia de plin mult prea repede. Daca doriti sa beti mai mult, faceti asta inainte sau dupa masa cu 30-60 de minute.

Cand luati masa incercati sa fiti cat mai relaxat(a) posibil. Pregatiti alimentele cat mai atractiv.

Daca doctorul va permite, puteti bea un pahar mic de vin sau bere, ceea ce v-ar putea stimula apetitul

De asemenea, exercitiul fizic poate stimula apetitul. Intrebati medicul despre optiunile pe care le aveti in acest sens.

2.             Pierderea in greutate

Multi pacienti cu cancer pierd in greutate pe parcursul tratamentului. Aceasta este in parte datorata insasi efectelor cancerului asupra organismului. De asemenea, daca v-ati pierdut apetitul si mancati mai putin ca de obicei din cauza tratamentului sau a emotiilor, puteti pierde in greutate.

In continuare va vom arata cateva metode de a creste numarul de proteine si calorii din alimentele pe care le consumati.

Cum sa cresteti numarul de calorii si proteine

Untul si margarina: adaugati la supe, la cartofii piure sau la cartofii copti, la cereale, gris cu lapte, orez, taitei sau legume gatite ;  puneti la diferite sosuri; folositi atunci cand gatiti carnea sau folositi pentru pregatirea diferitelor tipuri de sandwich

Frisca: folositi frisca dulce atunci cand va pregatiti cacao cu lapte, pe deserturi, budinci, fructe (taiate cubulete si amestecate cu frisca); puneti frisca neindulcita pe cartofii copti sau in piureuri

Laptele si smantana: folositi smantana la supe, sosuri, budinci, folositi lapte integral, mai degraba decat lapte degresat;  pregatiti taitei cu lapte sau orez; folositi lapte sau smantana atunci cand preparati carnea de pui, folositi in retete smantana in loc de lapte; consumati iaurt si inghetata; adaugati laptelui obisnuit lapte praf, folositi laptele praf la diferite budinci sau prajituri, adaugati lapte praf la milkshake

Branza : puneti branza in sandwiciuri, pe cartofii copti ; adaugati branza la omlete; preparati budinci cu branza de vaca si oua sau alte prajituri pe baza de branza; puteti pune cas proaspat in salate; adaugati branza atunci cand preparati spaghete.

Maioneza(de preferat cea preparata in casa) - folositi la sandwichiuri; folositi la salate (salata de boeuf)

Mierea si gemul folositi pentru budinci, iaurt, lapte cu cereale, ungeti pe paine.

Fructe uscate (stafide, prune, caise, curmale, smochine) – puteti sa le adaugati in cerealele cu lapte, puneti in placinte si prajituri, in orezul cu lapte si budincile cu branza.

Ouale – puneti oua fierte tari si taiate in salate, adaugati la cartofii cu smantana, puneti oua fierte taiate felii in sandwichiuri, adaugati oua crude in compozitiile pentru budinci si apoi gatiti, puteti folosi ouale pentru a gati friganele, adaugati mai multe albusuri la omleta, folositi mai multe oua la clatite. Evitati sa consumati oua crude sau insuficient gatite – ouale pot contine bacterii nocive si datorita faptului ca tratamentul va face mai predispusi la infectii, aceste bacterii (care in mod normal nu sunt periculoase) v-ar putea face mult rau

Carnea si pestele – folositi carnea (sau peste) gatita si taiata marunt la salate, omlete, supe, sosuri, adaugati la cartofii copti (evitati mezelurile de orice fel intrucat acestea contin multi conservanti).

Mazarea si fasolele – adaugati mazare fiarta la diferite tipuri de salate, paste, sau alte sosuri care se servesc cu carne, la fel si fasolea   

3.             Castigul in greutate

In cazul unora dintre pacienti, greutatea nu se modifica de-a lungul perioadei de tratamet. Unii chiar pot     castiga in greutate. Este mai ales cazul pacientilor cu cancer la san, cancer ovarian sau cancer la prostata, care iau anumite medicamente sau care sunt supusi tratamentului cu hormoni sau chimioterapiei.

Este important sa nu incepeti o cura de slabire imediat ce ati observat aceste modificari. Consultati medicul dumneavoastra pentru a vedea ce cauzeaza aceste schimbari in greutate.

Uneori acestea se pot datora faptului ca unele dintre medicamentele pe care le luati determina organismul sa retina lichidele in exces, iar greutatea sa se datoreze retentiei fluidelor. Daca aceasta este situatia, doctorul dumneavoastra v-ar putea indica sa reduceti cantitatea de sare din mancare. Acest aspect este important, intrucat sarea poate determina organismul sa retina fluide in exces. De asemenea, este posibil ca doctorul sa va prescrie diuretice (medicamente care determina organismul sa elimine excesul de lichide).

In cazul pacientelor cu cancer la san lucrurile stau un pic diferit. Cam 1 jumatate dintre ele vor castiga in greutate pe parcursul tratamentului, mai degraba decat vor slabi. Din aceasta cauza dieta pentru pacientele cu cancer la san va trebui sa fie redusa in grasimi, si cu un aport caloric similar dietei ce este recomandata pacientilor cu cancer dupa incheierea tratamentului (vom oferi aceste date mai jos)

Cresterea in greutate poate fi rezultatul intensificarii apetitului si consumului de calorii suplimentare. Iata in continuare cateva sugestii in cazul in care doriti sa nu mai castigati in greutate:

Mancati mai multe fructe, legume, paine intergrala si cereale

Utilizati metode de gatit care sa reduca grasimile si caloriile (fierbeti si folositi aburii pentru a prepara alimentele)

Alegeti carnea slaba (vita, pui fara piele, carnea de porc degresata) si produse lactate degresate

Evitati sa mancati gustari cu multe calorii intre mese (mancati mai degraba fructe)

Nu mai folositi unt, maioneza, indulcitori. Daca puteti, cresteti numarul de exercitii fizice pe care il faceti  zilnic, mergeti cel putin 1 ora zilnic.

4.             Gura sau gatlej dureros

Gura dureroasa, gingii sensibile sau gat si esofag dureros pot fi de multe ori efecte ale radioterapiei, chimioterapiei sau infectiei. Daca aveti gura dureroasa sau gingii sensibile, consultati medicul pentru a vedea daca sunt efecte secundare ale tratamentului sau doar probleme dentare care nu au nici o legatura cu acesta. Este posibil ca medicul sa va prescrie un medicament care va controla durerea.

Anumite alimente vor irita si mai tare gura si pot face ca mestecatul si inghititul sa fie foarte dificile. Alegand cu grija alimentele pe care le mancati, puteti avea grija de gura, dinti si gingii si in acelasi timp sa va hraniti corespunzator.

Iata cateva sugestii care v-ar putea ajuta:

Incercati sa mancati alimente care sunt usor de mestecat si inghitit:  shake cu lapte si banane, banane si alte fructe moi, nectar de pere, piersici, caise, pepene galben, iaurt, piure de cartofi, taitei sau macaroane fierte, macaroane cu branza, budinci, oua fierte moi, legume fierte si zdrobite (mazare, morcovi), carne fiarta si bine maruntita.

Evitati alimente sau lichide care ar putea sa va irite gura: portocale, grapefruit, lamai sau alte citrice sau sucuri de citrice; sos sau suc de rosii; mancaruri sarate sau condimentate

Gatiti alimentele pana devin moi. Taiati alimentele in bucati mici. Amestecati alimentele cu unt sau margarina pentru adeveni mai alunecoase. Folositi paiul pentru a bea lichidele. Folositi linguri si furculite mai mici. Incercati sa mancati alimentele la temperatura camerei sau reci. Alimentele fierbinti pot irita si mai mult gura deja sensibila. incercati sa beti supa putin mai sarata pentru a ameliora durerea din gat. Daca a inghiti este dificil, incercati sa va lasati capul pe spate sau sa il aplecati inainte si inapoi, v-ar putea ajuta. Clatiti in repetate randuri gura cu apa pentru a inlatura mancarea si bacteriile si pentru a ajuta vindecarea

Gura uscata – chimioterapia si radioterapia in zona capului sau gatului pot reduce cantitatea de

saliva ce se secreta si pot cauza aparitia gurii uscate. In acest caz, alimentele sunt greu de mestecat si inghiţit.

Puteti prelua o parte dintre sugestiile prezentate pentru gura si gatlej dureros. Si iata cateva idei in plus:

Luati cate o inghititura de apa la fiecare cateva minute, asta va va ajta sa vorbiti mai usor.

Incercati sa mancati sau sa beti alimente foarte dulci sau foarte acre, precum limonada, acestea ar putea determina gura sa produca mai multa saliva (dar nu incercati daca gura va este si foarte sensibila)

Mancati alimente moi si piureuri, care ar putea fi mai usor de inghitit.

Inmuiati alimentele cu sosuri pentru a le face mai usor de inghitit.

Folositi o crema obisnuita pentru a va hidrata buzele sau un alt produs special pentru buze

 Greata – greata cu sau fara voma, este un efect secundar obisnuit al interventiei chirurgicale,

radioterapiei si bioterapiei. Boala in sine, precum si alte conditii nerelationate cu tratamentul pentru cancer, pot, de asemenea cauza greata. Unii pacienti au senzatia de greata imediat dupa tratament, la altii nu apare decat dupa 2-3 zile. De asemenea, unii pacienti pot sa nu manifeste deloc aceste simptome. Pentru cei la care se manifesta, aceste simptome de greata dispar, de regula, dupa incheierea tratamentului. Exista medicamente care controleaza eficient aceste simptome.

Indiferent de ce cauzeaza greata, aceasta reprezinta o piedica in calea unei alimentatii sanatoase, astfel incat nu puteti sa obtineti toate elementele nutritive necesare.

Iata cateva idei care va pot ajuta:

Cereti doctorului medicamentele care previn aparitia senzatiei de greata sau voma consumati alimente usorde digerat: paine prajita, biscuiti, iaurt, serbet, orez macinat fiert cu lapte, orez, cartofi, taietei fierti, carne de pui fara piele gatit prin fierbere sau coacere, piersici din compot si alte legume gatite pana devin moi, lichide clare, sucuri

Evitati alimente care sunt grase sau prajite, care sunt foarte dulci (bomboane, prajituri, tort), care sunt condimentate sau fierbinti, care au miros puternic mancati in cantitati reduse si incet. Mancati inainte de a vi se face foame, deoarece foamea face ca senzatia de greata sa fie si mai puternica:

Beti mai putine lichide, deoarece acestea pot crea senzatia de plin si de balonare,  beti mai lent, cu ajutorul paiului

Alimentele sa fie la temperatura camerei sau reci, aceasta pentru ca alimentele fierbinti accentueaza senzatia de greata

Odihniti-va dupa ce ati servit masa, deoarece activitatea poate incetini digestia. Este mai bine sa stati sa va odihniti in picioare cam 1 ora dupa masa.

Daca greata este o problema dimineata, incercati sa mancati niste biscuiti simpli inainte de a va ridica din pat

Daca greata apare in timpul radioterapiei sau chimioterapiei, incercati sa nu mancati 1 0ra sau 2 inainte de a merge la tratament.

Incercati sa tineti evidenta cand apare senzatia de greata, la ce alimente, evenimente sau in ce locuri.

Nu va fortati sa mancati alimentele favorite atunci cand va este greata. Aceasta ar putea cauza un dezgust permanent pentru acele alimente.

Evitati sa serviti masa in incaperi in care este o atmosfera innabusitoare, este prea cald sau in care sunt mirosuri de alimente ce nu va plac.

 7. Senzatia de voma – poate insoti senzatia de greata si poate fi cauzata de tratament, mirosurile de alimente, gazele din stomac sau intestine sau de miscare. Pentru anumiti oameni, locuri precum spitalul pot cauza senzati a de voma. Ca si in cazul senzatiei de greata, voma poate apare la unii pacienti imediat dupa tratament, iar la altii dupa cateva zile. Daca aceasta problema este foarte grava si dureaza mai mult decat 1-2 zile, semnalati asta medicului dumneavoastra, iar acesta este posibil sa va prescrie medicamente speciale pentru a controla voma. De multe ori, daca controlati senzatia de greata puteti controla si senzatia de voma, insa, uneori nu puteti nici una nici alta. Exercitiile de relaxare v-ar putea ajuta.

Daca vomitatul se produce pana la urma, incercati aceste sugestii pentru a preveni alte episoade:

Nu mancati si nu beti nimic pana cand nu controlati in intregime episoadele de vomitat

Din moment ce aveti controlul, beti cantitati mici de lichide clare (apa etc.). Incepeti cu 1 lingurita la fiecare 10 minute si treptat cresteti la 1 lingura la 20 fiecare minute. In final 2 linguri la fiecare 30 minute.

Cand puteti retine lichidele clare, incercati sa mancati lichide mai consistente ca cele prezentate  mai sus. Beti cantitati mici si rar, nu una dupa alta. Daca va simtiti bine, treptat, treceti la dieta obisnuita.

 8. Schimbarea gustului si mirosului pe care le au alimentele

 Gustul si mirosul alimentelor cu care v-ati obisnuit pe parcursul vietii vi se pot parea schimbate pe parcursul bolii si a tratamentului. Alimentele, in special carnea si alte alimente cu multe proteine, pot avea un gust metalic, iar multe alte alimente pot sa aiba un gust mai redus ca de obicei. Chimioterapia, radioterapia si cancerul in sine pot cauza aceste probleme. De asemenea, problemele dentare pot schimba gustul alimentelor.

Pentru cei mai multi oameni, aceste modificari dispar dupa incetarea tratamentului.

Nu exista metode clare de a preveni aceste modificari si aceasta deoarece fiecare persoana reactioneaza diferit. In continuare va oferim cateva sugestii care v-ar putea ajuta:

Alegeti si gatiti acele alimente care vi se par ca sunt gustoase si ca au un miros placut

Daca carnea rosie, precum este cea de vita, are un gust ciudat sau miroase ciudat, incercati sa consumati carne de pui, curcan, oua, produse lactate, peste care sa nu aiba un gust foarte puternic (acestea va vor asigura proteinele necesare completarii dietei zilnice)

Cand gatiti carnea, puteti sa-i imbunatatiti gustul si mirosul folosind vin dulce, sosuri dulci acrisoare sau daca va place sosuri din fructe (portocale, gutui, mere).

Consumati alimente acre (lamai, portocale), care au un gust mai puternic (daca apare efectul de gura uscata si dureroasa aceste alimente nu constituie cea mai buna alegere).

Citronada: 2 lamai mari si proaspete, 4 linguri de miere de albine, 1litru apa plata

Taiati lamaile cubulete, cu tot cu coaja, adugati mierea si amestecati foarte bine incercand sa zdrobiti lamaia pentru a lasa zeama. Adaugati apa. Serviti rece sau la temperatura camerei.

 Daca mirosul va deranjeaza, incercati ca atunci cand gatiti sa pastrati camera bine aerisita (prin deschiderea unui geam sau a hotei de bucatarie). Dupa ce ati terminat de gatit pastrati alimentele in vase bine acoperite. Incercati sa nu tineti alimente in camera in care stati pe parcursul zilei.

Cand gatiti legumele puteti folosi ceapa pentru a le da un gust mai puternic

Daca aceste efecte legate de gust si miros se datoreaza partial si problemelor dentare, consultati un medic stomatolog pentru rezolvarea lor.

 9. Diareea

 Diareea poate avea mai multe cauze, printre care: chimioterapia, radioterapia efectuata in zona abdomenului, infectii, sensibilitati la anumite alimente si emotiilor (suparare, mai ales). In ceea ce priveste cauza diaree in cazul dumneavoastra, este bine sa va consultati medicul.

In timpul diareei, alimentele trec repede prin intestine, inainte ca organismul sa absoarba suficiente vitamine, minerale si apa. Aceasta poate cauza dehidratare, ceea ce inseamna ca organismul dumneavoastra nu are suficienta apa pentru a lucra bine. Atunci cand dureaza foarte mult sau cand este foarte severa, diareea poate cauza probleme. De aceea este bine sa consultati medicul atunci cand diareea dureaza mai mult de 1 zi sau 2.

In continuare va prezentam cateva idei care v-ar putea ajuta sa faceti fata diareei:

Beti multe lichide pentru a putea inlocui ceea ce pierdeti datorita diareei (puteti sa va inspirati din cele prezentate mai sus)

Mancati cantitati reduse de alimente pe parcursul zilei si mai des, mai degraba decat cantitati mari si rare.

Mancati multe alimente care contin sodiu si potasiu. Acestea sunt doua minerale care ajuta la mentinerea apei in organism si care, de obicei se pierd din organism in conditii de diaree. Printre alimentele care va poate ajuta in acest sens sunt: supa degresata, bananele, nectarul de piersici sau caise, cartofii fierti si piure. De asemenea, sucurile fortifiante (Red Horse, Red Bull) contin sodium si potasiu in forma absorbabila (este mau repede asimilat de organism).

Puteti manca urmatoarele alimente: Iaurt si cas proaspat, Orez, taiatei sau cartofi, Oua fierte (foarte tari), Paine alba, Fructe din compot si legume fierte foarte bine, Carne de pui sau curcan fara piele, carne de vita slaba, peste gatite prin fierbere si nu prin prajire.

  Evitati: Alimente grase si/sau prajite, Legume crude, fructe cu coaja (acestea contin fibre, care, in aceasta situatie ar accentua diareea), Legume cu foarte multa fibra precum: porumb, fasole, varza, mazare, conopida.

Evitati alimentele foarte fierbinti sau foarte reci. Beti lichide la temperatura camerei

Reduceti alimentele care contin cafeina (cafea, ciocolata)

Daca apare un atac brusc de diaree consultati imediat doctorul si incercati ca in urmatoarele 12 ore sa nu consumati decat lichide clare (exemple sunt oferite mai sus). Acestea vor asigura necesarul de lichide pentru organism si vor permite intestinelor sa se odihneasca.

Aveti grija cand consumati lapte si alimente ce contin lapte. Acestea contin lactoza care poate inrautati diareea.

 10. Constipatia

Unele dintre medicamentele folosite in tratamentul pentru cancer pot cauza constipatie. Aceasta problema poate sa apara si atunci cand dieta dumneavoastra nu contine suficiente lichide si fibre sau daca ati stat in pat pentru un timp mai indelungat.

 Iata cateva sugestii:

Beti multe lichide, cel putin 8 pahare pe zi. Acestea vor mentine scaunul moale. Beti o bautura fierbinte cam cu 1 jumatate de ora inainte de momentul zilei in care mergeti la toaleta pentru scaun.

Intrebati medicul daca puteti creste cantitatea de fibre din dieta zilnica (unele tipuri de cancer au ca si contraindicatie consumul ridicat de fibre, de aceea este bine sa consultati medicul). Pentru a adauga fibra dietei dumneavostra puteti folosi listele cu alimente prezentate mai sus. Printre acestea: paine integrala, fructe uscate, fructe si legume proaspete, etc.

Beti 2 cesti de ceai de musetel pe zi. Acesta va ajuta sa scapati de diaree si in acelasi timp este si bun pentru a preveni infectiile.

 Autor:    ELENA GEANGU, SOCIETATEA ROMANA DE CANCER, CLUJ – NAPOCA