Tratamente complementare si tratamente alternative

 

Multe femei diagnosticate cu cancer de san aleg sa exploreze si optiunea data de tratamentele complementare si medicina alternativa.

Deseori acestea sunt asociate cu medicina holistica ce trateaza persoana ca intreg – trup, minte,spirit – opusul atentiei acordate tumorii. Incercarea acestui tip de tratamente te poate face sa te simti ca ai facut tot ce era posibil si ca detii un control mai mare asupra tratamentului tau. 

Motivele cel mai des pomenite pentru alegerea terapiilor complementare sau alternative includ: alinarea durerii, controlul efectelor secundare, imbunatatirea sistemului imunitar, sau gasirea unui leac.

Indiferent care ar fi motivul cateva lucruri trebuie respectate.

Nu exista dovezi stiintifice ca aceste gen de terapii sunt un leac pentru cancer. Cel mai sigur este ca vei gasi doar un mod de a-ti prelungi sau imbunatati calitatea vietii.

Aceste terapii ar trebui sa fie doar adjuvant pentru tratamentul medical conventional. Medicina conventionala dispune de tratamente eficiente ale cancerului de san in special in primele stadii. Acestea nu ar trebui sa fie refuzate in favoarea metodelor complementare sau alternative.

Medicul trebuie sa stie mereu ce fel de metode alternative sau complementare urmezi. Multe dintre acestea interfereaza cu tratementele conventionale, iar unele pot avea efecte secundare grave.

Desi terapiile complementare sau alternative sunt naturale nu inseamna ca nu pot fi daunatoare. Multe substante naturale pot fi toxice sau pot avea efect negativ asupra sanatatii tale. Spune-i medicului tau despre acestea si decideti impreuna daca este cazul sa urmezi vreuna din metode.

Unele dintre cele mai intalnite metode complementare sau alternative includ:

-         psihoterapie, terapie cu imagini, terapie de grup si grupuri de suport pentru cei bolnavi de cancer

-         abordari nutritionale, inclusiv macrobiotica si alte tipuri de diete pentru bolnavii de cancer

-         suplimente nutritive, inclusiv vitamine si plante aromatice; acestea sunt cel mai frecvent prescrise de catre medici si chiropracticieni

-         medicina traditionala chineza, inclusiv acupunctura si remediile pe baza de plante din China

-         tehnici de masaj si relaxare

-         yoga si alt gen de exercitii

-         vindecarea psihica, inclusiv rugaciune

-         homeopatia care presupune administrarea unor cantitati minuscule de substante toxice gandite sa aiba efecte sanatoase.